זה היה טיול של חורף
לעיר פראג הגעתי עם המשפחה, בשיא הקור, טיול כריסטמס.
בנוהל של השנים האחרונות, גררתי אותם איתי לסיור אלטרנטיבי.
בגדול, החלטתי שהמתבגרים כבר מספיק גדולים, והיות ובטיולים איתם בחו"ל מתרכזים בעיקר בלעשות את מה שהם רוצים, הם יכולים ל"הקדיש" לי כמה שעות ולבוא איתי לסיור.
הפעם אולי זו היתה קצת טעות. גם בגלל שהסיור היה באנגלית (לא משנה שהאנגלית שלהם יותר טובה משלי, בכל זאת זה שונה, צריך להתאמץ להקשיב ולהבין) גם בגלל שהיה נוראאאאא קר, וגם בגלל שלסיור היה אופי מעט שונה מבדרך כלל.

מלונות מומלצים בפראג 2022
הכנתי פוסט חדש ומעודכן על מקומות הלינה, מלונות ודירות, הכי מרכזיים ומשתלמים בפראג.
אם אתם טסים לפראג – כדאי לבדוק!
מה עושים בפראג?
לפני הסיור האלטרנטיבי, כדאי מאוד לראות את מה שיש לעיר להציע.
האטרקציות והאתרים המרכזיים בפראג כולל איפה הם נמצאים ואיך קונים כרטיסים – רכזתי הכל בפוסט
חפשו לכם טיסה לפראג
השאירו פרטים ונחזור אליכם להתאמת ביטוח נסיעות לחו"ל.
סיור אלטרנטיבי בפראג הקפואה
זה לא היה סיור גרפיטי. זה היה סיור "פראג האלטרנטיבית" – סיור אלטרנטיבי ברחובות פראג.
אומנם יש בו גם אומנות רחוב, בעיקר סביב קיר אחד ענק שבו מותר וחוקי לצייר, אבל בעיקר זה סיור שמדבר על פראג האחרת, של התושבים המקומיים, הצעירים, שעדיין מסתגלים לחיים שאחרי הקומוניזם.
הקומוניזם, כמה קשה להשתחרר ממנו
היו לנו שני מדריכים בטיול, אחד ותיק – תומס, ואחד מתלמד.
הם היו חברה צעירים יחסית, ילידי ותושבי פראג שמנסים להראות לעולם ולתיירים איך הם חיים שם ועם מה הם מתמודדים.
תומס סיפר שהוא עוד זוכר את החיים כילד במשטר הקומוניסטי, איך הוריו עמדו בתורים עם תלושים, שג'ינס של לווייס היה פסגת החלומות שלו כנער. את ההתמודדויות עם חוקי המשטר, ההגבלות והמחסור.
המשטר הקומוניסטי בפראג החל עם עלייתה של המפלגה הקומוניסטית ב1948 והופל בשנת עם התמוטטות ברית המועצות בשנת 1989. מאז עברו כמעט 30 שנה. זאת אומנם היסטוריה, אבל שרידיה עדיין קיימים ונראה כי בפראג, למרות מתיחת הפנים שעברה והפיכתה לעיר מודרנית ושוקקת חיים ותיירים, עדיין חיים בה תושבים רבים שחוו את הקומוניזם על בשרם ועדיין מנסים להתמודד עם השינוי והשלכותיו.
מסלול הסיור בעיר
הסיור האלטרנטיבי בפראג עוסק הרבה בהיבטים של השינויים ההיסטוריים החברתיים והתרבותיים שעוברת העיר מאז סוף שנות השמונים ועד היום. בסיור דגש רב על ההבנה כיצד השתנתה החברה הצ'כית לאחר שהקומוניזם נפל. למדריכים חשוב להכניס את התיירים אל ההקשר, לכן מדברים גם על העבר הקרוב ומסבירים את השפעתו על התרבות והחברה בימינו.
הסיור האלטרנטיבי יוצא אל מחוץ לאזורים מוכי התיירות (הכיכרות הראשים, העיר העתיקה, והגשר – כולם מקומות מקסימים ומעניינים אך עליהם אפשר לראות ולקרוא בכל מקום, אנחנו עוסקים ב"מחוץ למסלול "נכון???) ולחקור את שכונות התוססת של פראג עם מקומיים צעירים אשר באמת יודעים מה קורה בעיר!
המסלול של הסיור מתחיל במרכז העיר העתיקה אך מיד יוצאים לרחובות הצדדים והפחות מתויירים. זהו מסלול בעיקר רגלי אך גם כולל נסיעה בחשמלית.
במהלך הסיור מגיעים כאמור לקיר גרפיטי הראשון והחוקי, מבקרים בשוק של הקהילה הויאטנמית , מציצים לתאטרון קהילתי אומנותי הממוקם בבית שבעברו היה בית מטבחיים:


נכנסים לבית קפה היפסטרי שבו מעצבים צ'כיים מציגים את עבודתם, שזהו למעשה חלל ענק של מעצבים צ'כים צעירים . האמת, הקפה החם באמצע הסיור הקפוא הזה היה ממש במקום. בונוס על הקפה היו החנויות המגניבות. אבל לא ממש היה זמן לקניות. מי שמעצבים צעירים מעניינים אותו צריך לחזור לשם.

מבט אל פראג האחרת, המודרנית, המעודכנת
חלל עבודה משותף המבוסס על חברות בעמותה המושתת על ערכי עולם הביטקויין ועל התארגנות קהילתית של קריפטו–אנרכיסטים אידאליסטים שביקשו ליצור צורת תקשורת אלטרנטיבית המאפשרת לאזרחים לעקוף את מנגנוני הפיקוח והמעקב הממשלתיים ההולכים ומתהדקים באינטרנט.
תומס המדריך וחברו המתלמד, מאוד רוצים להראות לתיירים את פראג האחרת. הם משנים את המסלול לפי מה שקורה כרגע בעיר, ממליצים על מקומות אטרקטיביים לבילוי, מסעדות, מועדונים פאבים וכל מה שחם היום.
אותו מתלמד ידידנו הוא גם דיג'יי בלילות, והיה ממש נלהב לספר לנו על כל המסיבות הכי שוות בעיר בימים הקרובים.
הטיפים האלו, המקומיים, המעודכנים ביותר, נהדרים למי שרוצה לחיות את העיר כמו מקומי ולא להגיע רק לאירועים התיירותיים.
בסוף הסיור, כחלק מובנה ואינטגרלי ממנו יושבים המשתתפים עם המדריך באחד המקומות הכי מגניבים היום (לטענתם..ומי אני שאתווכח), בכדי לעבד את הסיור על כוס בירה או קפה, או ציפס…, לשאול עוד שאלות, לקבל עוד המלצות ולשוחח על הא ודא.
מהותה של האלטרנטיביות
הסיור הזה מהווה בעיני את מהות ה"אלטרנטיבי". הוא שונה, מקומי מאוד, עדכני, ומסביר את הרקע למה שאנחנו רואים ופוגשים בדרך.
כמובן שאפשר ללכת לכל המקומות הללו בעצמו ועם קצת עבודת מחקר בבית אפשר לדעת ולמצוא את הכל באינטרנט, אבל אני חושבת שבלי להבין לעומק את מה שעומד מאחורי זה, זה פשוט פחות שווה והרבה פחות מעניין.
עם זאת חשוב לציין כי את מי שזה פחות מעניין, כמו נוער קופא מקור, זה פחות מומלץ.
זה הסיור שבו אני השתתפתי.
סיורי גרפיטי וסיורים אלטרנטיביים בפראג
יש עוד אפשרויות לסיורים דומים בעיר:
סיור אלטרנטיבי ברחובות פראג – עובר בכל התחנות שציינתי פה ומאוד מומלץ
סיור בעיר התחתית – רוחות רפאים, אגדות וצינוקים – הצד האפל של פראג. ביקור בכנסיות גותיות, בבתי קברות לשעבר ובמנזרים נטושים.
סיור מודרך על ההיסטוריה של קומוניזם וביקור בבונקר גרעיני –
הסיור נותן הצצה לחיי היראה והפחד בתקופת המלחמה הקרה של פראג. מלמד על ההיסטוריה של הקומוניזם בצ'כוסלובקיה, וכולל כניסה לבונקר גרעיני אמיתי החבוי מתחת לעיר ולמוזיאון הבונקר הגרעיני.
קיר ג'ון לנון - אי אפשר בלי לעבור בו
אם כבר פראג, אז כל מי שאוהב גרפיטי לא יכול לוותר על ביקור בקיר "גון לנון".
זהו קיר עתיר ציורי גרפיטי, ששימש לאחר הירצחו של לנון, מקום לפריקת תסכוליהם של מתנגדי הקומוניזם בפראג. (שוב הקומוניזם הזה.. ).
כתובות אנטי קומוניסטיות נכתבו על הקיר הזה, נמחקו ונכתבו מחדש, ולאחר נפילתו נוספו עוד ועוד כתובות למען השלום.
הקיר עמוס מאוד, גם בציורים וגם בתיירים, אך גם צבעוני, מרהיב ואטרקטיבי ביותר. מאוד ממליצה להגיע לשם.
הקיר נמצא בכתובת Velkopřevorské náměstí, 100 00 Praha 1

אם אתם מחפשים קצת מעבר, קצת שונה ואחר – סיור אלטרנטיבי ברחובות פראג בהחלט יענה לכם על הדרישות. זהו סיור עם תוכן מעמיק, הסברים ומקומות שבהם מנסים צעירי העיר לייצר משהו אחר, עכשווי, והכי הכי רחוק שאפשר מהקומוניזם המקולל.


סיורים אלטרנטיביים נוספים
רוצים לקרוא על עוד סיורים דומים שהשתתפתי בהם :
בברלין – "הכל התחיל מהופעה של Queen"
בריגה – "ריגה"
בקראקוב – "קראקוב – עתיקה וחדשנית בו זמנית"
בורשה – ורשה – רובע פראגה
עוד פוסטים שכתבו על פראג:
מיכל בן ארי מנור, בבלוג "רואה עולם": פראג לחובבי עיצוב
נועה בר-נס, בבלוג ArTerminal: פראג- פעם שלישית גלידה

מה עושים בפראג? החוויות שיעשו לכם את הטיול
