מעדכנים את מושגי המחקר
מושגים בתיירות המחקרית עוסקים במגוון תחומים הקשורים לתעשיית התיירות ולתופעת הפנאי והנופש.
תחום זה קשור לדיסציפלינות (קטגוריות של תחומי מחקר) רבות כמו כלכלה, פסיכולוגיה, מדע המדינה, סוציולוגיה, לימודי הסביבה, היסטוריה ועוד.
אני עוסקת בסעיף אחד קטן בתוך שלל הנושאים הסופר רחבים הללו.
בתוך הסעיפון הזה, חלקת האלוהים הקטנה שלי, ישנם כמה מושגים שממש רלוונטיים ואותם אנסה לפרט ולהסביר:
שינויים בדפוסי התיירות:
התיירות, כמו כל תופעה מסיבית אחרת עברה שינוי משמעותי בעקבות התפתחויות חברתיות ותרבותיות שחלו לאחרונה כדוגמת התפתחות המדיה החברתית, עליה בשעות הפנאי והרווחה הכלכלית, גלובליזציה וכיוצא בזה. שינוי זה בא לביטוי הן בקהל היעד (ביקוש) והן בתכנים (היצע). בעוד התיירות בעבר הייתה סוג של פעילות אליטיסטית, כיום היא הפכה לזמינה כמעט לכל אחד.
ישנם חוקרים שמכנים שינוי זה: עידן "אחרי התיירות" .
הכוונה היא שהמאה ה- 21 מסמלת את ראשיתו של עידן חדש: סוף ההתייחסות לתיירות כתחום המציע אופקים חברתיים, מרחביים וזמניים ספציפיים, והבחנה בין יעדים תיירותיים לאלה שאינם תיירותיים. דבר זה בא לידי ביטוי למשל בפיתוח תיירות באזורים שנחשבים "רגילים", פיזור של מובלעות ותחומים תיירותיים.
המושג "היפר-תיירות" בא להסביר כי סגנונות התיירות החדשה כמו תיירות אלטרנטיבית, תיירות מחוץ למסלול המוכה וכדומה, אינם מחליפים ביקורים באתרים תיירותיים מפורסמים.
תיירים המעוניינים בצורות חלופיות אלה של תיירות, עדיין יכולים להמשיך וליהנות גם מתיירות נופש לחוף הים, או כל סגנון תיירותי אחר הנכלל תחת המושג "תיירות המונים", אשר לה יש עוד הרבה מה להציע.
לדוגמא: בבוקר נלך לים ואחרי צהרים נצא לסיור גרפיטי וברים מדליק…
תיירות נישה ממוקדת נושא:
המונח "תיירות נישה" או "תיירות ממוקדת תחום/נושא" התפתח לאחרונה כמענה לתיאור חוויה השונה במהותה מ"תיירות המונית". זאת בתקווה להיתפס כמשהו מתוחכם יותר, המתייחס לקבוצת פרקטיקות תיירותיות הנבדלות ומבדילות תיירים.
"מיקרו נישה" היא בעצם רמת פילוח נוספת, כדוגמת תיירות גסטרונומיה (סיורי שווקים, סדנאות בישול אותנטיות), תיירות אופניים (מסלולים לכולם, מסלולים לרוכבים מקצועיים) ועוד כהנה וכהנה שלל אפשרויות.
האסוציאציות של "תיירות בתפירה אישית" ומתן שירות אישי מייצרות ערך משל עצמן. הן מייחסות לתיירות הנישה תכונות כגון פעילות בקנה מידה קטן, סלקטיביות ואקסקלוסיביות המתאימות לתיירות אכפתית ובעלת מודעות סביבתית.
תיירות כזו נתפסת כמנגנון למשיכת תיירים בעלי רמה כלכלית גבוהה ומשווקת באריזה יוקרתית לעומת תיירות ההמונים ה"זולה". ככל ששוק תיירות הנישה גדל, הוא מתחיל להתפצל למוצרים ושווקים קטנים יותר. (תיירות גסטרונומיה, סיורי שווקים, סיורי טעימות בשווקים, סיורי טעימות גבינות בשווקים, סיורי טעימות גבינה צהובה בשווקים….)
העיר היצירתית, העיר העכשווית
יצירתיות הפכה לחשובה יותר ויותר בפיתוח תיירות עירונית בשנים האחרונות. ככל שהתחרות בין הערים גדלה, כך הן מבקשות לבדל עצמן באמצעות אסטרטגיות יצירתיות. בתחום התיירות, אסטרטגיות כאלה נחשבות כפרודוקטיביות, ולכן ערים מאמצות מודלים של פיתוח יצירתיות.
הטענה כי "מקומות יצירתיים מושכים אנשים יצירתיים" הפכה כה נרחבת עד כי "תרבות ויצירתיות" הופיעו כמעט כמנטרה בפיתוח עירוני ברחבי העולם ב- 20 השנים האחרונות.
"תיירות יצירתית" מוגדרת כ"תיירות אשר מציעה למבקרים את ההזדמנות לפתח את הפוטנציאל היצירתי שלהם באמצעות פעילות, השתתפות בקורסים וחוויות למידה המאפיינות את יעד החופשה בו הם נערכים".
חשוב לציין כי זהו לא מעבר מסוג תיירות אחד לאחר אלא כסוגים שונים של תיירות בעיר.
תיירות "תרבות המוניים" היא עדיין העיקרית והבולטת בערים מרכזיות רבות.
תיירות יצירתית מייצגת חלק קטן בתרבות התיירות, והיא מאופיינת בתיירים המחפשים חוויות יצירתיות מרתקות יותר, או חוויות התנסותיות. זהו שוק קטן יחסית במונחים מספריים, אבל הוא משמעותי יותר במונחים סמליים. לעתים קרובות היא מאפיינת את התייר הבוחר בה כ"תייר טקטי" אשר פועל כחלוץ וכמעצב דעת קהל עבור מספר גדול יותר של יותר תיירים קונבנציונליים.
תיירות עירונית מחוץ ל"מסלול המוכה":
במהלך העשור האחרון כמות גדולה של מחקר הוקדשה לצמיחה מסיבית של תיירות עירונית והשפעותיה הרבות על ערים ברחבי העולם. המחקר ביחס לתיירות עירונית בעבר התרכז בעיקר בעיר הפנימית – באזורים בהם התיירות הפכה לנפוצה עד כדי פוגעת ומהווה "מכה קשה" . זהו למעשה ה"מסלול המוכה".
רק לאחרונה, החלו חוקרים להתמקד בפיתוח התיירות בשכונות עירוניות "מעבר לנתיב הכבוש/מוכה". אזורים עירוניים חדשים, "קשים" ואותנטיים לכאורה, כגון אזורי תעשייה ומחסנים, מובלעות אתניות או שכונות מהגרים, שכונות שבהן אנשים בשולי החברה העירונית חיים ועובדים, הן כיום חלק הולך וגדל במסלולי הטיולים של התיירים.
זוהי תוצאה של מגמה רחבה יותר, אינדיבידואלית ומובחנת של תיירות, של עליה משמעותית בגיוון בתחומי העניין של התיירים וברצונות שלהם, כמו גם רצון מוגבר של מטיילים לראות ולחוות מעבר לאזורים המוקדשים לתיירות, שלעיתים אף "נכבשו" על ידיה.
(לדוגמא: אזור פלורנטין בתל אביב, שורדיץ' בלונדון, קרויצברג בברלין וכדומה)
עם זאת, עדויות אמפיריות מראות כי תיירים לא רק "דוחפים" לשכונות שמעבר לנתיב המוכה, אלא שיש גם מי "מושכים" אותם יותר ויותר לאזורים אלה. מצד אחד, מדיניות מקבלי ההחלטות ובעלי עניין אחרים העוסקים בפיתוח עירוני, שיווק ותכנון תיירות החלו לזהות את הפוטנציאל של מקומות שנותרו ריקים מתיירות, כלומר מקומות שאינם מאוכלסים בדרך כלל על ידי תיירים ולכן חסרים את התשתית המשותפת לאזורים תיירותיים, הופכים לנכס קריטי בתחרות הגוברת בין הערים. מצד שני, בעלי עניין המעורבים בפיתוח שכונה מפנים תשומת לב הולכת וגוברת לתיירות כאמצעי פוטנציאלי להתחדשות של שכונות הנמצאות במצב הטעון שיפור.
המעבר מהתמקדות באטרקציות להתמקדות בשגרה וביומיום
עבור חלק מהמבקרים, מרכיב חשוב בטיול בעיר הוא ההזדמנות לחוות ולהרגיש חלק מחיי היומיום המקומיים.
יש הקוראים לזה גם "סלאו טוריזם" (Slow tourism).
מבקרים אלה לא מחפשים אטרקציות תיירותיות מוכרות או מתחמי תיירות, אלא את מה שהם תופסים כחיים האמתיים של העיר – מקום שבו פעילויות תיירות ופנאי אינן מהוות בהכרח חלק ממרקם החיים. עבורם, הפעילות היומיומית והרגילה של תושבי העיר מקבלת משמעות וממשות והמסלולים מחוץ ל"נתיב המוכה" אשר לא מתוכננים לתיירות, נתפסים כמציעים ייחוד ועניין.
חוקרים מוצאים כי תיירות העיר עוברת מהסתמכות על משאבים מוחשיים כמו מוזיאונים ואנדרטאות למשאבים בלתי מוחשיים כמו סגנון חיים, מראה ויצירתיות.
הם מקשרים את זה עם השינוי במה שהמבקרים מחפשים, המעבר מ"לעשות ולראות" לעבר "הימצאות" . באופן דומה, חוקרים נוספים טוענים כי ל"היות במקום" העשייה הופך לערך תיירותי בפני עצמו הבא לביטוי בהיותך עם עצמך, עם תיירים אחרים ועם המקומיים, וכתוצאה מכך נוצרת החוויה התיירותית.
כמובן שלא כל התיירים משנים את רצונותיהם בדרך זו, אך זה נכון לגבי מספר הולך וגדל של מבקרים, בעיקר אלה המנוסים יותר.
כמובן שישנם עוד המון מושגים ונושאים הקשורים לתחום. זה רק על קצה המזלג…
עוד נושאים מענינים הקשורים ישירות למושגים הללו
אם מעניין אותכם "גרפיטי ותיירות גרפיטי" כנסו לפוסט הזה.
ואם בא לכם לראות איך זה קורה תכלס, תיירות אחרת ויצירתית, כנסו לפוסטים שלי על אתרים בארץ או בעולם.
משעמם זה לא יהיה. מבטיחה!