חיפה של מטה

סצנת אומנות הרחוב של חיפה

אומנות רחוב בחיפה מתרכזת בשני אזורים: שכונת הדר והעיר התחתית.

בקיץ האחרון השתתפתי בסיור גרפיטי בעיר התחתית ועכשיו אני ממהרת לספר לכם על זה ולא סתם – ממש בקרוב יש שם פסטיבל קירות . פרטים בהמשך.

גרפיטי ואומנות רחוב בחיפה
חיפה עיר רב תרבותית

העיר התחתית בחיפה מתפתחת

שנים שמנסים שזה יקרה ועכשיו סוף סוף זז משהו. הופתעתי כשהגעתי לסיור הגרפיטי של הסיירת בעיר התחתית של חיפה.

זה קרוב ונגיש לי ועדיין לא הייתי במקומות האלה שנים ולא ידעתי שיש לי מה לחפש שם. אז עכשיו זה מתחיל להתעורר. יש המון מקומות בילוי, בתי קפה, פאבים ומסעדות, יש אירועי תרבות ותיירות.

ויש גם סצנה לא קטנה של גרפיטי, אלטרנטיב, יצירתיות, חדשנות.

מה שהיה עד לפני כמה שנים מתחם נטוש של מבנים ורחובות מוזנחים וכמה ברים ותיקים,  הפך בשנים האחרונות לרשת מסועפת של מקומות ששווה לבקר בהם.

מאזור מוזנח ונטוש הפכה העיר התחתית בשנים האחרונות למרכז התרבות והבילוי של חיפה.

"בכרמל יושבים היהודים, במושבה הגרמנית הערבים, ובעיר התחתית כולם מתערבבים". כך סיכם חיפאי את הדמוגרפיה והגאוגרפיה של הבליינים בעיר חיפה

אומנות רחוב וגרפיטי בתל אביב
פאב בעיר התחתית

הכל התחיל כש"מינהלת עיר תחתית" לקחה את המקום ואכלסה בו קמפוס של לימודים, מוסדות אמנות וחללי סדנאות, והמשיך בפיתוח של מקומות הבילוי.

את השינוי בעיר מובילה ודוחפת העיריה, היא משקיעה המון בפיתוח האזור והפיכתו לאבן שואבת לצעירים, אומנים, בליינים וסטודנטים. הגורם המניע, שנמצא בשטח ומכוון את העשייה מצד העירייה, הוא "מינהלת העיר התחתית".

ראש המינהלת, איריס אריה, טוענת כי הסיפור של העיר התחתית נסוב סביב

" אני לא אגיד שוליים, אבל לא המיינסטרים מבחינה תרבותית. זה גלריה שער 3, זו הסצנה המוזיקלית"

"צריך להיזהר לא לחבק את זה יותר מדי חזק כדי לא לחנוק אותו בחיבוק ממסדי. זה מין ריקוד כזה".

מחתרתי או שמא כבר לא?

העיר התחתית כבר לא מחתרתית כמו שהיא היתה.  יש הרבה קהל, העסקים עובדים. זה כבר כמעט מיינסטרים.

איריס אריה טוענת לגבי זה ש “כן ולא. דוגמה לכך היא פסטיבל הגרפיטי שהיה בספטמבר 2017. החבר’ה של ברוקן פינגאז הם מצד אחד מאוד מפה, מאוד מהעיר, הם עושים דברים במחתרת, ומצד שני הם עושים קליפים ל־U2. אז יש כאן גם וגם – כשהם פה בחיפה הם מאוד לא מיינסטרים. כשהם יוצאים מחיפה הם עושים דברים בקנה מידה אחר.

ועדיין לעשות פסטיבל גרפיטי – אני לא מכירה עיר בישראל שהרימה כפפה כזאת, לקחת אירוע של אמנות רחוב, לעטוף אותו ועדיין לאפשר לו להיות. ערים בעולם עושות את זה.

אז יש משהו שהוא גם עדיין לא מיינסטרים, אבל אתה רואה שמבחינת ערך הנדל”ן ומבחינת ההשקעות יש פה משהו לוהט.

אז זה מתקיים זה לצד זה – מקומות מחתרתיים ורשתות שהתחילו להתדפק על הדלת שלנו ולהגיד שהן רוצות לפתוח כאן סניפים.

אני חושבת שהמקומות הכי מעניינים היום בחיפה נמצאים בעיר התחתית, והכיוון שלהם הוא לאו דווקא מיינסטרים”.

גרפיטי ואומנות רחוב בחיפה
תחילתה של ג'נטריפיקציה

ככה משנים את פני העיר - לטוב ולרע

איריס טוענת ש"חצי עיר מחכה, והם במיוחד, לפתיחה של WeWork, שלקחו 4,000 מ”ר בשדרות העצמאות ויפתחו את המקום בתחילת חודש מאי. זה דבר שישנה את חוקי המשחק. הם עשו עבודת שטח רצינית מאוד.

יש כאן הרבה סטרטאפים בעיר התחתית, בתוך השכבה של האמנות והדברים הלא מיינסטרימיים. יש בערך 30 כאלה, וטוב להם בעיר התחתית כי זה המקום הכי אורבני בחיפה. הם מגיעים מאוחר, יושבים בבתי קפה, עולים למשרד, מסיימים לעבוד ב־22:00-21:00 ויורדים לשתות בירה בפאב שמתחת למשרד או קופצים לאירוע שלנו. זה מקום שמאפשר להם להרגיש חיים של עיר גדולה.

במקביל יש על הפינה של העצמאות ושער פאלמר משקיעים שקנו את הבניין ובונים שם שתי קומות למגורים. חצי מהדירות כבר נמכרו, וזה דרמתי. מדובר בדירות איכותיות למגורי משפחות. אלה לא מעונות אלא דירות שמכוונות לזוגות עם ילדים. הפנטהאוז שלהם משווק ב־3.5 מיליון שקל. אנחנו בעולם אחר כבר. חוויית המגורים שהעיר התחתית תציע היא חלומית. יש לך הכל — את האופציה לעבוד, לחיות ולבלות במרחב אחד.

השלב הבא יהיה בוואדי סאליב שבו ייבנו עד סוף שנת 2018 200 יחידות דיור גדולות”.

ככה נראית ג'נטריפיקציה:

מעבר אוכלוסייה מהמעמד הבינוני והגבוה לשכונות חלשות במרכזי ערים, תוך שינוי אופי השכונה. 

קודם מקומות בילוי, ממשיכים עם תעסוקה ואז דירות מגורים.

זאת כבר לא שכונת עוני מתפוררת ומפחידה אלא המקום  הנכון לקנות דירה.

זה טוב? זה רע? יש לזה פנים לכאן ולכאן אבל… וזה חשוב – לאומנות רחוב ולאומני הרחוב יש חלק בתהליכים העירוניים האלה. וזה עושה את זה מעניין ומשמעותי מאוד .

וזה קורה ממש עכשיו. ברגעים אלה.

באוגוסט האחרון אכן נפתח מתחם WeWork . זהו המתחם הראשון שהוקם בצפון, אשר מכיל משרדים רבים שיוכלו לאכלס כ-600 חברים העוסקים בסטארט-אפ, יזמות ועוד. 

בעיניים שלי זה בסה"כ מתחבר לעולם  החדש, צעיר, מודרני, עכשווי. דברים כאלה בדיוק קורים בכל העולם. (לדוגמא מה שקורה בפלורנטין בתל אביב).

הבחירה במיקום המתחם בעיר התחתית בחיפה לא קרתה במקרה.

"אני כמה פעמים ביליתי פה ברחובות של העיר התחתית ומי שראה את הדו קיום שיש פה ואת האנרגיות שיש פה מבין שהן לא נמצאות בשום מקום בעולם"

(אחד הבעלים).

במקביל לפתיחת "WeWork העיר התחתית חיפה", עיריית חיפה ממשיכה להשקיע באזור  שהיה מוזנח במשך זמן רב. האזור שודרג בשנים האחרונות עם השקעה יוצאת דופן והפך למרכז אקדמי ותרבותי מוביל.

סיור גרפיטי בעיר התחתית בחיפה

הסיור בו השתתפתי נערך בשנת 2018.

מאז העיר התחתית התפתחה מאוד והיום (2022) יש בה המון סיורים שנראים שווים מאוד.

אספתי לכם כמה רעיונות:

העיר התחתית בחיפה

נחזור קצת אחורה, עוד לפני תנופת הפיתוח, השדרוגים וההייטק, כשהכל עוד היה אחרת.

האומנים שהגיעו לעיר התחתית בחיפה באו בגלל זה – בגלל הנטוש, המתפורר, המפחיד בלילות, שאף אחד לא מסתובב שם ואפשר ליצור ולצייר על גבי הקירות. 

יש שם עבודות מרהיבות. יצירות מחתרתיות לצד "תאגים" ועבודות מוזמנות של מיטב אומני הגרפיטי בארץ ובעולם.

לצורך הסיור נפשנו ברחוב הנמל.

הסיור (של "הסיירת") החל ליד מועדון "החורבה" לשעבר. היום נפתח שם ה WEWORK המדובר, אבל פעם הוא היה מועדון ריקודים מיתולוגי חיפאי שהיה בשיאו בשנות ה90. אחרי שנים שעמד מוזנח ונטוש, העירייה השמישה אותו והציעה אותו כחללי עבודה וסטודיו לאומנים.

כעבור זמן פנו אליהם מקבוצת המינהלת, כאמור, הגורם העירוני שמטרתו לקדם את התרבות בעיר התחתית, עם הרעיון של ציור על כל הבניין הישן והיפה.

הרעיון קסם לאומנים ופרויקט "הקרטל" יצא לדרך. הפרויקט הופק על ידי שילוב כוחות של חברי 'קפה גלריה' והקולקטיב "גוסטאון".

הקרטל

הקרטל יצא לדרך בפרויקט שאפתני שאירח תערוכות, ערבי הופעות ותקלוטים בסופי שבוע, פעם בשבועיים. אמנים מהארץ ומחו"ל הגיעו לצייר על הקירות החיצוניים, התערוכות בפנים השתנו בכל פעם ושיתופי הפעולה לא הפסיקו להפתיע.

הקרטל נפתח בשנת 2014 ונסגר בשנת 2016 כאשר קנה את הבניין יזם פרטי. עדיין נשארו על המבנה עבודות רבות, חלקן של אומנים בעלי שם בינלאומי.

גרפיטי ואומנות רחוב בחיפה
גרפיטי ואומנות רחוב בחיפה

שאריות של יצירות מהגלגול הקודם

אחת העבודות שעוד הייתה שם כשהשתתפתי בסיור, מקווה שגם היום שהיא של האומן הגרמני KJ236 שיש לו סגנון ייחודי שמזהה אותו עם זיקה עמוקה לעולם התאטרון.

גרפיטי ואומנות רחוב בחיפה

חיפה על המפה - ברוקן פינגראז ו- 048

גרפיטי ואומנות רחוב בחיפה
ברוקן פינגאז במיטבם

העבודה הצבעונית הגדולה והמרהיבה היא של ברוקן פינגאז (Broken Fingaz). לא ארחיב עליהם פה ממש כי הם שווים פוסט נפרד.

מדובר בחבורת חיפאים שהחלו דרכם ברחוב לפני 10 שנים. התחילו ארבעה, היום הם שלושה, מאוד מצליחים בארץ ובעולם.

הם מציירים וכותבים בשפות שונות- עברית, ערבית רוסית, בברלין כתבו דווקא בעברית בפולין ביידיש. יש להם הרבה עבודות בחיפה, כוכבים בעולם הגרפיטי המקומי. גם בעולם הם כבר די ידועים והוזמנו לקחת חלק בתערוכות בברלין, אמסטרדם, לוס אנג'לס ובעיקר בלונדון, בירת אמנות הרחוב הבלתי מעורערת.

עבודה נוספת שלהם מאחורי תחנת הרכבת "מרכז השמונה" מספרת את הסיפור של העיר בזמן השלטון הטורקי, רכבת שחיברה בין מדינות – עומן, דמשק, בירות וחיפה. ביצירה זו הם שתפו פעולה עם אומן ערבי מהעיר, במסר של מזרח תיכון חדש. 

כרטיס הרכבת עם המספר 048 הוא כנראה מחווה לקבוצה חיפאית נוספת שמכנה עצמה 048 (סוד גלוי בעולם הגרפיטי הוא  שזו קידומת הטלפון הקווי של חיפה).

היות ויש הרבה בניה וחידוש באזור, יש שם גם הרבה גדרות שתוחמות את אזורי הבניה. על גדרות אלה ניתן לראות שפע של חתימות – "תאגים" ממגוון תחומים. (הסבר על סוגי התאגים כאן).

גרפיטי ואומנות רחוב בחיפה
תאגים על גדרות אתרי בניה

בהמשך אם מסתכלים למעלה, על הגגות והמרפסות ניתן לראות כיתובים בעברית, שלטענת המדריכה בסיור, זה די נדיר בעולם הגרפיטי כי זה פחות בינלאומי. אבל פה חלק משמעותי מהגרפיטי הייחודי לעיר  שמערב עברית ערבית ואנגלית כסמל לרב תרבותיות של העיר המיוחדת הזאת.

חיפה

פסטיבל הקירות

הסיור המשיך לעבר האזור בו התקיים בשנה שעברה פסטיבל הקירות.

תשעה אמני גרפיטי מובילים מהארץ ומחו״ל, הגיעו לחיפה וציירו במשך שבוע, סדרה של ציורי קיר ענקיים על קירות מבנים פרטיים ותעשייתיים, ברחובות העיר התחתית של חיפה .

גרפיטי ואומנות רחוב בחיפה
כרזת הפסטיבל מהשנה שעברה

אלה הם ציורים מאושרים ומוזמנים על ידי הרשויות. 

אז כשהעבודה מאושרת ורשמית, לאומנים יש הרבה מרחב עבודה ועל כן אלה עבודות גדולות ומאסיביות ומאוד מרשימות.

גרפיטי ואומנות רחוב בחיפה
חלק מיצירה ענקית של אומן אנגלי
גרפיטי ואומנות רחוב בחיפה
יצירה של אלנה וגאב, אחים ירושלמים
גרפיטי ואומנות רחוב בחיפה
יצירות ענק מאחורי תחנת הרכבת בעיר

פסטיבל הקירות 2018

אז זה העיקר כרגע:

בקרוב מאוד יש פסטיבל נוסף.

פסטיבל הקירות חיפה 2018 11/10 עד 13/10

מתוך המידע על הפסטיבל בפיסבוק:

באירוע יתארחו 8 אמנים מובילים מהארץ ומחו״ל  ויצרו סדרת ציורי קיר גדולי מיימדים במרחב הציבורי, כחלק מפסטיבל ״הקירות״, פסטיבל אמנות בינלאומי שיתקיים בגרסתו השלישית בסתיו הקרוב. 
פסטיבל הקירות מתמקד בשינוי המרחב הציבורי של איזורים מתפתחים ולעיתים נשכחים של העיר, איזורים שמרכזים הרבה מהכוחות שמניעים את התרבות המקומית. הפסטיבל מארח כמה מהשמות הבולטים בסצינת אומנות הרחוב העולמית ובו בזמן מעניק במה לאמנים צעירים בתחילת דרכם. ההתפתחות העירונית מביאה עמה עסקנים ותאגידים שמעלים את המחירים ולעיתים דוחקים החוצה את האנשים שיוצקים תוכן תרבותי ואופי לשכונה. הקירות במרחב הציבורי הם הנוף של כולנו ולכן שייכים לנו.

באופן מודע או שלא מודע הם יוצקים מסרים לתוך חיינו, הבחירה בידנו האם להשאיר את הבמה לתכנים שיווקיים החומדים את כיסנו או לנצלה לקידום תכנים אסטתים תרבותיים בעלי משמעות לכולנו.

במהלך שלושת ימי הפסטיבל יתקיימו סיורי אומנות ואירועי מוזיקה בעיר התחתיחת בשיתוף העסקים הפעולים באיזור: ברדא קפה, בורדל, קבריט וטאקו סלאש, במגמה לתת במה לקולות המקומיים היחודיים שבזכותם יש מקום לתרבות צעירה ועדכנית בעיר.

גרפיטי ואומנות רחוב בחיפה
כרזת פסטיבל הקירות חיפה 2018

סעו לראות אומנות רחוב בחיפה

אז זהו.

אני את שלי אמרתי.

עכשיו נותר לכם רק להגיע, לראות, להרגיש ולחוות את העיר התחתית בחיפה בעיצומו של תהליך שינוי, התפתחות וצמיחה שאומנם מעודדים ומובלים על ידי הרשויות אך עדיין משאירים הרבה מקום גם לשונה ולאחר. 

אני אהיה שם.

לראות את האומנים בפעולה זו חוויה אדירה!

מקווה בשבילכם שגם אתם.

גרפיטי ואומנות רחוב בחיפה
תאורת הרחוב בעיר, במציאות זה ממש מרשים

עוד פוסטים על חיפה

ביקרתי גם בשכונת הדר – חיפה של מעלה – הדר הכרמל

תמר – מהבלוג "החיים סילן?" כתבה : חופשת קיץ משפחתית בחיפה

ציפי לוין – "מה יש לך גברת לוין?" – חיפה עיר עם נמל ואומנות רחוב אמיתית

7 מחשבות על “חיפה של מטה”

  1. יואל מנספלד

    יופי אספיק עוד להגיע ארצה לפני הפסטיבל. יש לך לינק לתוכנית?

  2. את האקשן של לצפות באמנים מציירים בזמן אמת פיפסתי… אבל אני דווקא אוהבת להסתובב בשקט, בקצב שלי, ללא ההמולה מסביב. מקווה להגיע לעיר התחתי בשישי הקרוב ולהתרשם מהציורים הטריים.
    תודה על המידע הרבה שחלקת בפוסט הזה, חלק מהדברים זכורים לי מסיור גרפיטי של הסיירת שהשתתפתי בו במסגרת הליכות ג'יין בתחילת חודש מאי (גם כתבתי על זה אצלי בבלוג)

  3. רוני פלד

    עינת כל הכבוד על הכתיבה. נהניתי לקרוא ולהכיר עוד אתרי גרפיטי בחיפה. עכשיו אני צריך ללכת בעקבות המאמר שלך…

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

רוצה לשמוע עוד?