ישנן ארבע ערים בממלכת מרוקו שנחשבות כ"ערים הקיסריות" פס, מקנס, מרקש ורבאט.
על מרקש ורבאט כתבתי בפוסטים:
מרקש – העיר האדומה
רבאט בירת מרוקו (Rabat)
שתי הערים הנוספות הן כאמור מקנס ופאס.
כל אחת מהן נחשבה מתישהו במהלך ההיסטוריה כעיר הבירה של מרוקו.

תוכן עניינים
טיסה למרוקו
פאס (פס/ פאז/ Fez /Fes)
פאס, שכמו בכותרת כל אחד כותב את שמה מעט אחרת, היא העיר השנייה בגודלה במרוקו, אחרי קזבלנקה והעתיקה ביותר מבין ארבעת הערים המלכותיות. היא נחשבת כדתית מאוד ואחת מהערים הקדושות לאסלאם ויש לה חשיבות היסטורית ותרבותית.
העיר פאס נמצאת במרכז מרוקו, וכיום היא איחוד של שלוש ערים: "פאס אל באלי" – העיר העתיקה הראשונה של פאס, שנוסדה בשנת 789 לספירה על גדות נהר פאס.
אחרי חמש מאות שנה נבנתה "פאס אל ג'דיד" מחוץ לחומות ובמהלך המאה ה-20 הוסיפו הצרפתים את פאס המודרנית (ויל נובל) בצד הדרום-מערבי של האזורים העתיקים.
העיר העתיקה של פאס נחשבה בעבר כמטרופולין יהודי מכיוון שהתיישבה בה אוכלוסייה יהודית גדולה, רובם ממגורשי ספרד. פעלו בה חלק גדול מהמנהיגים, הסופרים והרבנים היהודים של מרוקו, ברובע שנקרא בעבר "פנדק אל-יהודי".



טיול בפאס
כשהתחלנו את הטיול שלנו בפאס, הצטרף אלינו איש ביטחון מקומי. לא עד הסוף הבנתי מדוע יש צורך באיש ביטחון שילווה את הקבוצה. נאמר לנו שזה בגלל כמות הסמטאות שניתן בקלות להיאבד בהן וככה יש מישהו שתמיד יעזור למצוא את האבדה. יכול להיות שדווקא בגלל שהעיר דתית ואסלאמית מאוד, ישנו חשש שכל דבר קטן שקורה בעולם יכול להצית בה אש. אני לא הרגשתי משהו שונה באווירה כשתטילנו בעיר.
בפאס ניתן לראות כמה מפעלים ואתרים בהם מיוצרת האומנות המפורסמת של מרוקו – קרמיקה ופסיפס, מפעלי עיבוד וצביעת עור, אומני ריקוע בנחושת, כפתנים ותלבושת מסורתית ועוד. מכיוון שטיילתי במסגרת טיול מאורגן, נלקחנו אל כמה מהאתרים הללו, שהם ללא ספק מאוד תיירותיים, אך ניתן להבין ולראות בהם כיצד כל היופי הזה מיוצר.


סדנת יצור פסיפס וקרמיקה - Fes Mosaic & Potery

סדנת קדרות גדולה, בה תוכלו לראות את כל השלבים של יצור כלי הקרמיקה המפורסמים משלב החימר והאדמה ועד למוצר הסופי. בסיור עוברים בין התחנות בהן כל אחד מעובדי הסדנא מתמחה בחלק הקטן שלו בתהליך היצור, וניתן לראות את האומנים בעבודתם. בסוף הסיור מגיעים לחנות גדולה בה תוכלו לרכוש את המוצרים החל ממזכרות קטנות עד לשולחנות ומזרקות פסיפס ענקיים. המחירים כמובן לא זולים, אך הטענה היא כי אלה מוצרים מקוריים, בעבודת יד ובאיכות טובה. הסיור עצמו מעניין מאוד, אבל לי זה הרגיש מאוד שואו לתיירים.






מקרעי הנחושת – קומקומים ומגשים למימונה
המשכנו בסיור ובתוך אחת מאלפי סמטאות השוק הוכנסנו לחנות ענקית של עבודות נחושת וריקוע. גם פה הוסבר לנו על תהליך היצור, ראינו את המרקע בעבודתו ולמדנו על מסורת טקס התה. יפה ומעניין אבל יקר ותיירותי מאוד למרות שרוב הקבוצה יצאה עם שלל כלים לחגיגות המימונה הבאות.


חנות כפתנים – בית מלאכה לאריגה ותפירת כפתנים
המשכנו בסיור בסמטאות הצפופות לחנות מפעל של בדים וכפתנים מסורתיים. גם פה הודגמה לנו מלאכת האריגה המסורתית והוצעו לנו אלפי דגמים של כפנים ותלבושות מסורתיות. כמו בשאר המקומות, זה נחמד ומעניין אבל מאוד תיירותי ויקר עם הבטחה לאיכות שאין בשוק. לשיקולכם.
החנות נמצאת בשוק ליד מלון Palais AMANI בכתובת 12 Derb El Miter,


רובע הבורסקאים – יצרני מלאכת העור – תיקים, ארנקים, נעלים ועוד
מתחם עיבוד העורות של פס "סוק אל דבחין" הוא אחת האטרקציות המובילות של העיר.
במרוקו עדיין מעבדים את העור בתהליך מסורתי ועתיק שהשתמר מהמאה ה- 11, הכולל המלחה, השרייה במכלים עם סיד, צואת בעלי חיים ותמיסת קמח וגם ריסוס בגופרית. לכל העסק הזה יש ריח מאוד חזק ולא כל כך נעים ולכן כשתכנסו לאחת החנויות שמדגימות את היצור וניתן לראות מהן את המתחם בו הכל נעשה, יינתן לכל אחד צרור נענע שתוכלו להריח אותה במקום את ריחות עיבוד העור.



נכנסנו אל אחת מהחנויות הללו, אני בטוחה שיש כמה, ועלינו לקומה העליונה ממנה ניתן להשקיף על כל המפעל העתיק והמסורתי הזה. המחזה הנשקף מהמרפסת לא יאומן, בוודאי לא במאה ה -21.
שורות של בורות עם מים בשלל צבעים בתוכם טובלים צבעי העורות, בעיקר בחורים צעירים שלמדו את המלאכה מאבותיהם, וכך צובעים את העורות. סבלים שסוחבים על גבם ערמה ענקית של חתיכות עור כבדות בדרכם בסמטאות השוק. שטיחי עורות בשלבי עיבוד שונים תלויים על הקירות והחומות לייבוש בשמש, ובסוף כמובן מבחר אינסופי של מוצרי עור למכירה.




סיור מודרך בפאס
העיר העתיקה- פאס אל באלי, שער הכניסה - באב אבו-ג'לוד, והשוק
שער באב אבו-ג'לוד
לעיר העתיקה של פאס יש ארבעה שערים כאשר המפורסם והמרשים מכולם הוא "באב אבו-ג'לוד" (שער העורות) המערבי, המעוטר בפסיפס קרמיקה בגווני ירוק וכחול. הצבע הירוק מסמל את האסלאם ואילו הכחול נחשב לצבעה של העיר פאס.
זהו שער העיר המרכזי מבין השערים בחומה שסביב העיר העתיקה, והוא נבנה בשנת 1913 על ידי הצרפתים ונחשב כאטרקציה תיירותית בפני עצמו בשל יופיו.

העיר העתיקה – פאס אל באלי
בעיר העתיקה של פאס יש לא פחות מ- 9,400 (מעניין מי ספר…) סמטאות ורחובות קטנים וגדולים. באמת קל ללכת בהן לאיבוד לטוב ולרע.
השיטוט בין הסמטאות של המדינה "פאס אל באלי" נותן תחושה של חזרה בזמן, עם רשת רחובות מפותלים כמו מבוך גדול בו חיים ועובדים אלפי אנשים. הכניסה לשוק אסורה לכלי רכב ולכן מניידים את הסחורות בעיקר בעזרת חמורים. אתם אלה שצריכים לפנות להם את הדרך ולהיזהר מהם ולא להפך, אז תהיו ערניים.
השוק והסמטאות עמוסים בבעלי מלאכה שונים שעובדים בשיטות מסורתיות ומציעים את מרכולתם. לכל תחום של מלאכה יש שוק משלה כגון "סוק אל עטארין" – שוק התבלינים, או "סוק אל נגארין" שהוא שוק הנגרים.


דאר אל מגאנה –בית השעון וגם בית הרמב"ם
בתוך סמטאות השוק ברחוב "טלעה כבירה" (העלייה הגדולה) נמצא "דאר אל מגאנה" (בית השעון). מבנה עתיק שבחזיתו ישנו שעון מים ענק עם 13 דלתות שנבנה במאה ה-14 ולפי הסברה המנגנון של השעון היה מבוסס על משקל וריקון מים בקצב קבוע. מדי שעה היתה נפתחת אחת הדלתות וממנה נפל כדור מתכת אל קערת הפליז שמתחתיה. בית מתגוררת משפחה מוסלמית אך אפשר להיכנס לביקור קצר.
ישנה סברה שטוענת שהרמב"ם שהה בבית הזה בדרכו מספרד למצרים מכיוון שבתצלומים ובציורים של בית הרמב"ם רואים את שעון המים, מה שהופך אותו למשמעותי במיוחד עבור היהודים.


בתי קפה ומיטב המתוקים של מרוקו
אחרי שטיילתם בסמטאות, שבו באחד מבית הקפה והתה של השוק. בעייני זאת חוויה בפני עצמה ומאוד מעניין לראות את התושבים בחייהם. מצאנו בשוק המון חניות של ממתקים, עוגיות ומטעמים מקומיים וגם דוכני ספינג' ומופלטה מעולים.




המלאח היהודי – בתי הכנסת ובית העלמין היהודי

כפי שציינתי כבר בכל הפוסטים שלי על מרוקו, "מלאח" הוא הכינוי של הרובע היהודי בעיר.
המלאח של פאס הוא העתיק ביותר במרוקו, הוא הוקם בשנת 1438 ונמצא בחלק של "פאס אל ג'דיד" – העיר העתיקה השנייה.
כיום כבר אין שם כמעט יהודים אך ישנם כמה בתי כנסת שהמפורסם שבהם הוא בית הכנסת "אבן-דנאן".
בית הכנסת "אבן דנאן" נבנה במאה ה-17, ומאז שופץ מספר פעמים. מתחתיו ניתן לראות את המקווה, בו טבלו יהודים אנוסים רבים ששבו לחיק היהדות. זהו בית כנסת מאוד יפה ושמור שאינו משמש כיום לתפילה אלא לביקור בלבד.




בית העלמין היהודי
בית העלמין " בית החיים" נמצא בצדו הדרומי של המלאח. מבית הקברות יש תצפית טובה על המלאח היהודי ובסופו יש שער המוביל אל הרובע היהודי.
בבית העלמין קבורים רבנים מפורסמים כמו ר' יהודה בן עטר והצדקת 'ללה סוליקה'.

העיר החדשה של פאס
החלק החדש של העיר בו גם היה המלון שלנו, נבנה על ידי הצרפתים. ברחוב הראשי יש מעין טיילת עם תעלת מים ומזרקות לאורכה והרבה בתי קפה ומסעדות.
מאוד נעים לטייל שם בשעות אחר הצהרים וראות את המקומיים יושבים בבתי הקפה, נהנים עם הילדים בשדרה המרכזית וגם מוכרים פיצוחים בסלים… תסתכלו בתמונה.



מלונות מומלצים בפאס
בית המלון שלנו לא היה מאוד מוצלח לכן אני ממליצה לבדוק את האפשרויות האלה:
Dar D'or Face
ריאד מקסים ולא יקר
ריאד דאר ד'אור פס נבנה במאה ה-18 והחדרים בו כוללים חדר רחצה פרטי עם מקלחת ומוצרי טיפוח, טלוויזיה ומיזוג אוויר וחלקם מהחדרים מצוידים בפינת ישיבה.
במתחם יש טרסה, אינטרנט אלחוטי חינם ומסעדה. זהו מקום מקסים במיקום מעולה, 5 דקות הליכה משער המדינה וארוחת בוקר מעולה.
דירוג האורחים:
לפרטים נוספים והזמנה בטוחה:
Riad Andalib
ריאד בסגנון אנדלוסי במדינה של פאס
ריאד אנדליב הוא בית הארחה בסגנון אנדלוסי, הממוקם במדינה של פז ומציע מסעדה עם נוף פנורמי וטרסת שמש גדולה.
החדרים שוכנים סביב הפטיו המרכזי. כל חדר מצויד בפינת ישיבה, חדרי רחצה פרטיים עם חלוקי רחצה ונעלי בית, טלוויזיה מזגן ואינטרנט אלחוטי בחינם.
בית ההארחה כולל שתי מסעדות – El Panorama המגישה מטבח גסטרונומי וטרסה עם נוף על העיר, ו-El Andalib מציעה מאכלים מרוקאיים מסורתיים. תוכלו ליהנות גם ממשקה אחרי ארוחת הערב בבר.
דירוג האורחים:
לפרטים נוספים והזמנה בטוחה:
Palais Faraj Suites & Spa
מלון פאר בתוך ארמון
מלון וספא פאלה פראג' שוכן בלב פס במבנה שהיה בעבר ארמון ערבי-מורי וכולל בריכה חיצונית, ספא, חמאם, טיפולי עיסוי וסלון יופי. דלפק הקבלה הפועל 24 שעות ביממה.
כל אחת מהסוויטות הממוזגות והמודרניות מעוצבת עם אריחי זליג' (Zellige) מרוקאים וכוללת גישה חופשית לאינטרנט, מיני בר, טלוויזיה וחדר רחצה פרטי. בחלק מהחדרים יש גם מרפסת.
ארוחת בוקר זמינה מדי יום במלון. לארוחות אחרות, תוכלו ליהנות ממנות מרוקאיות במסעדת -Amandier שבמלון, או ליהנות באחד משני ברים שפועלים בו.
זה לא מלון זול אבל מפנק ויוקרתי מאוד.
דירוג האורחים:
לפרטים נוספים והזמנה בטוחה:
מקנס

מקנס היא עוד אחת מארבעת "הערים הקיסריות" של מרוקו והיא מפורסמת בזכות הארמון המלכותי שבה שמוקף בגנים מפוארים.
גם במקנס היתה בעבר קהילה יהודית גדולה והחלק ההיסטורי של העיר כולל גם את המלאח.
באמצע שנות ה-20 המלך אסמאעיל העביר את היהודים מה"מלאח" שבעיר הערבית והקים להם שכונה בקרבת ארמונו, שקיימת עד היום ונקראת "המלאח הישן" של מקנס.


ברובע זה הוקם בית הכנסת של רבי יהושע, ולאחר מכן נפתח בו תלמוד תורה. הרובע הוקף בחומה ושעריו ננעלו מידי לילה, כדי לשמור על היהודים מפרעות.


כיום מתגוררים בעיר מעט מאוד יהודים, שמפעילים את המוסדות הקהילה שעוד קיימים בה.
הביקור שלנו במקנס היה קצר יחסית מפאת אילוצי זמן ושיבושים בתוכנית הטיול. הספקנו להתרשם מעט מהשכונה היהודית של העיר וראינו מבחוץ את השלט של בית הכנסת של רבי טולדאנו.


ביקרנו בבית תלמוד התורה ופגשנו את אחד היהודים האחרונים שגרים במקנס, שמגיע לבית התלמוד בכל פעם שעוצרת בו קבוצה ישראלית, פותח את הדלת ומקבל נדבות מהתיירים על מנת להתקיים. האמת היא שזה היה מחזה עצוב לראות את היהודי המבוגר הזה, שנראה מוזנח, עני ומסכן.




מרוקו במונדיאל 2022
הטיול שלי במרוקו התקיים בזמן משחקי המונדיאל שלעד יזכרו כנקודת המפנה של הכדורגל המרוקאי .
בכל משחק ראינו את המקומיים יושבים בביתי הקפה וצופים בטלוויזיה, וכשהמרוקאים שיחקו אז נראה היה שהמדינה מושבתת.
רגע השיא של נושא הכדורגל שלנו במרוקו היה במקנס, כאשר טיילנו בעיר בדיוק בכמה הדקות האחרונות של המחשק שלהם נגד בלגיה בו הם נצחו 2:0 ועלו לשמינית הגמר.
זאת היתה חוויה של פעם בחיים, לראות את כולם שמחים ברחובות, מצטופפים בבית הקפה מול המסך, שואגים ומצפצפים במכוניות לבושים בגדים בצבע אדום ומנופפים בדגלים.
השמחה שלהם היתה כל כך אותנטית וסוחפת שזה רוב מה שנחקק לי מהביקור במקנס.
על חוויות יותר אישיות במקנס, תוכלו לקרוא בפוסט "מרוקו שלי – מסלול, רשמים ותמונות חלק ב" של איריס סביניק קרסו .





מלונות מומלצים במקנס
הרושם שלי הוא כי רוב התיירים הישראלים לא נשארים ללון במקנס.
אם בכל זאת בחרתם להישאר שם לילה או שנים, אלה המלונות שנראים לי שווים וטובים. חשוב לציין כי בגלל זאת עיר עם פחות תיירים שנשארים לישון בה, המחירים במקומות האירוח זולים יחסית, אז כדאי לשקול גם אותה בתוכניות.
Dar Meknes Tresor
ריאד נקי וטוב במיקום מצויין
מקום האירוח דאר מקנס טרסור במקנס מציע חדרים ממוזגים וטרסה, שירות חדרים ואינטרנט אלחוטי חינם.
כל חדרי הריאד כוללים חדר רחצה פרטי עם מקלחת.
ארוחת הבוקר מציעה אפשרויות קונטיננטליות, צמחוניות או טבעוניות על מרפסת הגג.
דירוג האורחים:
לפרטים נוספים והזמנה בטוחה:
Riad Lahboul
ריאד מקסים עם נוף ועיצוב יחודי
Riad Lahboul הוא בית הארחה מרוקאי מסורתי הממוקם בקצה המדינה של מקנס. יש לו 3 מרפסות גג פנורמיות המציעות נופים של הרי האטלס ושל המדינה.
המבנה שוחזר בסגנון אנדלוסי, תוך שימוש בפסיפסים בעבודת יד. כל חדר אירוח מעוצב באופן ייחודי, כולל מיזוג אוויר וגישה חופשית לאינטרנט אלחוטי. חלק מהחדרים כוללים טרסה פרטית.
Riad Lahboul מספק ארוחת בוקר יומית והמסעדה המשפחתית שבו מגישה מנות מרוקאיות מסורתיות בליווי תה נענע. במהלך ארוחת הערב נערכות הופעות של מוזיקאים וזמרים מקומיים.
דירוג האורחים:
לפרטים נוספים והזמנה בטוחה:
השאירו פרטים ונחזור אליכם להתאמת ביטוח נסיעות לחו"ל.