בכפר – כפר סאלד – אירוח קיבוצי כהלכתו

רגע לפני שחם מידי יצאתי עם חברתי הטובה ליממה של טיולים, אומנות ובילויים בקיבוץ כפר סאלד שבצפון.
עם מיקום אסטרטגי, מוקף בנופי הגליל והגולן, קירבה לאתרי הטבע והמון יוצרים מקומיים, אתר הנופש של הקיבוץ "בכפר" יסגור לכם את הפינה לנופש קיבוצי, פשוט, נוח ובמחיר הכי משתלם באזור.

כפר סאלד – כמה עובדות קטנות ומעניינות

✔ קיבוץ כפר סאלד נמצא באזור הגליל העליון, בשולי עמק החולה מעט מזרחה מקריית שמונה.

✔  כשארזתי לחופשה בכפר סאלד, לקחתי איתי חולצה ארוכה מתוך מחשבה שבערב יהיה קריר. אז זהו, שלא! הקיבוץ המקסים הזה יושב על אדמת אבני בזלת אוגרי חום, שלקח לחברים עשרות שנים לסקל מהשדות ומשטחי הקיבוץ, ומעליו מתנשא גל סלעי בזלת גדול המכונה "צוק זָקֶף" שמחמם עוד קצת את האווירה…

✔  מההר שמדרום לקיבוץ נובעים כמה מעיינות שמימיהם מוזרמים לקיבוץ וכך יש בכפר סאלד שלושה אגמים (!!!), שארחיב עליהם בהמשך.

✔ מסתבר שכבר מראשיתו של הקיבוץ התפתחה בו תרבות של יצירה עצמית מקומית. חברים רבים ניגנו בכלים שונים והקימו תזמורת, בכניסה אליו יש גן פסלים ייחודי "הגן של צביקה" ובכל רחבי הקיבוץ ניתן ליהנות מיצירות הפסיפס של אסתי דרור שגם אליה עוד נגיע בהמשך.

✔  האנשים שם בכפר סאלד חביבים במיוחד, גם לאורחים כמונו וגם אחד לשני. תאמינו לי שחקרתי את העניין ויש לי למה להשוות.

אירוח "בכפר": פשוט, נוח ומשתלם

"בכפר" הוא אתר נופש קיבוצי כפרי עם חדרי קיבוץ שהוסבו לחדרי אירוח פשוטים, נקיים ונוחים ובעיקר מרחבי דשא והמון ירוק בעיניים, שעל זה עיקר גאוותו, ובצדק.
הכל פה קצת כמו פעם במובן הכי טוב של המילה.
אם אתם מחפשים חדרים מפנקים, מפוארים או עם ג'קוזי במרפסת זה לא המקום. פה יש בדיוק את מה שצריך כדי לנוח באווירה חופשית ורגועה עם המשפחה או חברים, ליהנות מהמרחבים וממה שיש לקיבוץ ולסביבה להציע. ויש המון.

אתר הנופש "בכפר" הוקם כבר בשנת 1994 ומאז הוא מושך אליו משפחות, זוגות, מטיילים וקבוצות. יש בו 31 יחידות אירוח, רובן חדרי סטנדרט המתאימים לעד ארבעה אורחים ויש גם כמה דירות משפחתיות שיכולות להכיל חמישה או שישה איש. כל היחידות ממוזגות ומאובזרות במטבחון קטן עם מקרר (מהסוג שממש ניתן לאחסן בו אוכל, לא מיני בר), מיקרוגל, קומקום וקפה, עמדת מנגל לכל שני חדרים ומרפסות קטנות עם שולחן וכיסאות. במתחם הנופש מדשאות רחבות ידיים, גינות פורחות, עצי נוי שעושים צל ואווירת סתלבט בקיבוץ.

ארוחת הבוקר (כשרה) מוגשת לאורחי "בכפר" מדי יום במסעדת האירוח בה ניתן לשבת בפנים ובחוץ.
למגיעים בעונת הקיץ (מיוני ועד אחרי החגים) במחיר האירוח נכללת גם אפשרות כניסה לבריכה בקיבוץ השכן, עמיר, הנמצא במרחק 7 דקות נסיעה מכפר סאלד.

הבריכה בקיבוץ עמיר. צילם אדם מועלם

מאז תקופת הקורונה הבינו מנהלי האירוח שאין צורך בעמדת הקבלה ולכן כשהחדר מוכן הם שולחים לנייד הודעת ווצאפ ובה כל הפרטים הנחוצים, כולל מפת התמצאות, מספר טלפון של התורן שיעזור במידה ויש בקשה או צורך במהלך החופשה. החדר מחכה לאורחים פתוח, ממוזג ונעים. גם הצ'ק אאוט נערך באותה צורה. כל מה שצריך לעשות הוא לשאיר את המפתח בדלת החדר.

ברחבי קיבוץ כפר סאלד – ארץ האגמים והאומנות הסביבתית

אחד הדברים שרואים מיד כשנכנסים לכפר סאלד הוא את האומנות בכל פינה.
יש לכך שני אחראים עיקריים: הראשון הוא צבי בס שהקים גן פסלים ייחודי בכניסה לקיבוץ המשלב כלים חקלאיים ישנים עם פסלים מאבן, מול נופי עמק החולה והרי נפתלי.
השנייה היא אסתי דרור שמפזרת את עבודות הפסיפס הצבעוניות שלה בכל רחבי הקיבוץ במטרה ליפות אותו ולהכניס קצת צבע.
בניגוד לאזור כפר הנופש ומרכז הקיבוץ שבו דשאים ירוקים ומטופחים וגינות נוי פורחות, חלק ניכר מהשטחים הציבוריים בקיבוץ מכוסים בצמחיה טבעית שמאוד יפה ירוקה ופורחת בחורף ובאביב אך בקיץ מתייבשת, מחורמשת ומשאירה חלקות צהובות ויבשות שלא נעימות בעין. כדי ליפות קצת את השטחים הללו היא מציבה בהן את פסליה ויצירות האומנות שלה שעושות שמח בעיניים ובלב.

גן הפסלים "שטח צביקה" - צילום ניר בס

אם תטיילו (כדאי לכם) ברחבי הקיבוץ תוכלו להתרשם מעוד פינות חן עמוסות באומנות סביבתית מקסימה. באחד השבילים פגשנו אזור ובו נחל קטן, עצים עמוסים בעששיות של פעם, קירות עליהם מוצגים כלי עבודה חקלאים ישנים ויצירתיות נהדרת.
אני מאוד ממליצה לפנות זמן לשיטוט ברחבי הקיבוץ בשעות הבוקר המוקדמות או אחר הצהרים כשלא מאוד חם.

ארץ האגמים של כפר סאלד

עוד דבר ייחודי ונהדר בקיבוץ הוא שישנם בשטחו שלושה אגמים של מים טבעיים. שנים מהם "לראותם בלבד" ובאחד ניתן ממש לרחוץ.
האגם במרכז הקיבוץ – ממש במרכז, ליד כפר נופש, פגשנו את האגם הראשון. בקיבוץ מכנים אותו "אגם הברווזים" למרות שהברווזים כבר לא ממש שטים בו, כנראה מצאו מקום אחר… גם בלעדיהם זוהי פינת חמד שניתן לטייל לצידה וגם לשבת לנוח בכיסאות מול האגם או בשולחן קק"ל שניצב שם בצל העצים.
שימו לב שזה לא אגם לרחצה ושמרו על הילדים.

"האגם הנעלם"

"האגם הנעלם" – נמצא על גדר המערכת בקצה הדרומי של הקיבוץ. סעו לאורך הגדר עד שתגיעו לשער (שאינו נעול) ורחבת חניה קטנה לצידו. בדרך בוודאי תבחינו ברפתות הבקר ובחוות ברכיבה הטיפולית של הקיבוץ. את הפרות והסוסים תוכלו לראות גם בשטחים החקלאיים שלצד הדרך בעודם סועדים את ארוחתם מעשבי השדה.
האגם הנעלם הוא פנינת טבע מקסימה ומטופחת שמומלץ להגיע אליה בשעת השקיעה.

אגם טבעי, מקסים ועמוס צמחיה (ואפילו שלטים המציינים את שם הצמח), שולחנות פיקניק, פינות צל ופינת מדורה עם גזעי עצים לשימוש המבקרים. הטיול בשביל סביב האגם מספק תצפיות נהדרות על עמק החולה, רכס הרי נפתלי ומרחבי הגליל העליון. במרכז האגם ישנה רמפה (דק) מעץ במצב קצת רעוע אך ניתן לעלות עליה ולראות את צמחית האגם והנופים שסביבו.
הכניסה לאגם חופשית אך אסור לרחוץ בו וגם לא לישון שם. מותר וכדאי לבוא עם פק"ל קפה ולבלות בו שעה של נחת ושקט.

אגם קרעון

אגם קרעון – האגם השלישי שנמצא בתוך קיבוץ כפר סאלד. בין בתי המגורים בשכונה הצפונית נחבא לו אגם קטן ומקסים בו ניתן גם לרחוץ, באחריותכם וללא שירותי הצלה. אפשר לרשום בגוגל מפס "אגם קרעון" וללכת לפי המפה. שימו לב שיש אגם באותו שם בלבנון ועדיף לא ללכת אליו…

בגדול, כדי להגיע לאגם קרעון יש לפנות שמאלה בכניסה לקיבוץ (לעומת הדרך לאגם הנעלם בה צריך לפנות ימינה בכניסה).
בעיני זה האגם הכי שווה בקיבוץ. בריכה קטנה ומקסימה עם פינות ישיבה, נדנדה ושלווה שקשה למצוא בימינו. אל תוותרו ותחפשו אותו.

מפגשים סדנאות ואומנות

אחד הדברים היפים של האירוח בכפר סאלד הוא החיבור בין כפר הנופש למגוון הרחב של האומנים, היוצרים ובעלי העסקים הקטנים בקיבוץ. זה רעיון מקסים שיוצר win win situation  כשהוא מאפשר לאורחים המון ערך מוסף ואטרקציות נהדרות לחופשה ולחברי הקיבוץ חשיפה ופרנסה.

עוד בטרם הגעתי לקיבוץ קיבלתי רשימה מפורטת ובה מגוון רחב של אפשרויות ביקור, סדנאות, טיולים וחוויות שאפשר לעשות במהלך החופשה בכפר סאלד.

סדנאות צילום ויצירה, שיעורי יוגה, סיור ליקוט, עיסויים וטיפולים או מפגשים עם יוצרים ואומנים מכל הסוגים.

את הרשימה המלאה תוכלו למצוא בעמוד "מה בקיבוץ" באתר או להיעזר בעובדי "בכפר" כדי לראות מה מתאים לכם ולסגור את החוויות שמתאימות לכם.

לאור אילוצי הזמן בחרתי להתרשם רק משלוש אומניות מקסימות, אבל למי שיש קצת יותר זמן אני מאוד ממליצה לעבור ביסודיות על הרשימה ולשריין את החוויות שיעשו לכם את החופשה למיוחדת ועם המון ערך.

אסתי דרור -פסיפס זכוכית

אסתי ומשפחתה הגיעו לכפר סאלד בשנת 1983 בעקבות המשבר הכלכלי של שנות ה- 80  והאינפלציה שגרמה לכולם בסביבתם העירונית לדבר רק על כסף. היא היתה מורה למתמטיקה ובעלה איש חיל האוויר שרק רצה להיות חקלאי. מרמת גן הם עברו לאלוני אבא ומשם המשיכו לכפר סאלד.

אחרי שנים רבות בתחום החינוך, מפגש עם אומן פיסול סביבתי מקיבוץ שכן הדליק אצלה את שגעון היצירה ומאז היא לא עוצרת. אסתי התחילה עם יצירות קטנות מחוטי ברזל אותם ציפתה ברשת ובטון ועליהם הדביקה את אבני הפסיפס. בהמשך שיפרה את הטכניקות ויצרה עוד ועוד פסלים, תמונות ויצירות אותם היא מפזרת באהבה ברחבי הקיבוץ.

בדרך יצירתית זאת אסתי גם מנציחה ומספרת את הסיפור של כפר סאלד ושל החיים בכלל.

על קיר מבנה המכבסה תלתה תמונות מפסיפס המתארות את "מחסן הילדים" ("קומונה" בשפת הקיבוץ הארצי) בו היו מרכזים את הבגדים לאחר הכביסה לחלוקה לבתי הילדים ובתחילת כל עונה היו עורכים בו חלוקה של בגדים לילדי הקיבוץ בשיטה שכונתה "מדידות" בה כל ילד קיבל בגדים המתאימים לו מהערמות שנצברו במחסן.

על אותו הקיר תמצאו גם סינר ועליו שמות המאכלים האהובים על חברי הקיבוץ של פעם שבושלו במטבח הקיבוצי.

פינה אחרת בקיבוץ מוקדשת לסיפורי ילדים ובה פסלים רבים הלקוחים מתוך מיטב הסיפורים – הנסיך הקטן, פלוטו, הכבש השישה עשר ועוד המון.

מעל האמפיתאטרון העתיק שבקיבוץ הציבה אסתי פינת מוזיקה המוקדשת למייסדי הקיבוץ המוזיקאים ובה פסלים של כלי נגינה. על קירות המאפיה הישנה יש תמונה של כלי מטבח ואת סיפור גלגולו של המבנה שהיום הוא מועדון קשישים היא תיארה בתמונות הממחישות כל שלב.

אומנם ברחבי הקיבוץ מוצבים שלטים קטנים המתארים מה היה פה פעם, אבל הדרך הצבעונית ומשובבת הלב של אסתי לספר את ההיסטוריה הרבה יותר מושכת את העין ומרתקת.

את הפסלים והתמונות של אסתי רואים בכל פינה בקיבוץ, והיא עובדת קשה כדי ליפות את השטחים המתים וה"צהובים ומכוערים" כהגדרתה. כדי לשמוע את כל הסיפורים, האנקדוטות והפרטים הקטנים תוכלו לערוך עם אסתי סיור רגלי ברחבי הקיבוץ. הסיור עורך בין שעה וחצי לשעתיים והוא מתאים בעיקר למבוגרים או למשפחות עם ילדים גדולים. רוב הסיורים עם אסתי נערכים בין אוקטובר למאי, בתקופה שמזג האוויר מתאים יותר לטיול בחוץ. בקיץ ניתן לערוך את הסיורים בשעות הבוקר המוקדמות או לקראת ערב. תוכלו ליצור קשר עם אסתי בטלפון 052-4555152, דרך עמוד הפייסבוק או בעזרת עובדי "בכפר".

אצל שרה במרפסת – שרה שמיר

שרה והמרפסת שלה, או בעצם הבית כולו, זאת תופעה מיוחדת במינה.

אחרי שנים רבות של עיסוק בתחום ההוראה וריכוז התרבות בקיבוץ, שרה, שלמדה בעבר עיצוב תפאורה ותיאטרון, יצרה מופע סטנד אפ והחלה להופיע איתו בכל רחבי הארץ.

ההופעה הצליחה ומילאה אולמות ושרה התפרנסה ממנה בכבוד. כשהגיעה הקורונה, מצאה עצמה יושבת בבית, מיואשת וחסרת מעש, ובעיקר ללא פרנסה.

כדי להעסיק את עצמה במהלך הסגרים החלה להגשים חלום ישן וציירה על הדק במרפסת ביתה שלל מנדלות צבעוניות. באה הבת לבקר, התלהבה, צילמה והעלתה לרשתות וכך החלו לזרום אליה בקשות שתבוא לצייר ולצבוע גם בבתים של אחרים. שרה היא לא אחת שמרימה ידיים, ומהר מאוד הבינה שאפשר להתפרנס מעוד דברים מלבד הופעות. בהמשך, כשבנה היה צריך מקום לבידוד הוא עשה זאת בביתה ועל הדרך הפך את החדר הפנוי בבית ההורים לצימר. כך שרה מצאה לעצמה שלל אפשרויות עיסוק והכנסה והחזירה את חייה למסלול הפעילות בנחישות וחיוך רחב. מאז הקורונה ועד היום שרה הספיקה לצייר על כל פינה בבית, במרפסת, בחצר, על כסאות ושולחנות, קירות וארונות והפכה את ביתה הקיבוצי ליצירת אומנות משובבת נפש, צבעונית ומרהיבה.

במרפסת המשגעת שלה מול נופי הגליל שרה מארחת קבוצות (מינימום 10 איש) לארוחות בוקר עשירות וטעימות מעשה ידיה, הופעות סטנד אפ, סדנאות ציור ושיפוץ רהיטים, אירועים משפחתיים או קבוצתיים ועוד. אני אומנם רק באתי לראות ולהתרשם אבל נראה לי שזאת אופציה נהדרת לחוויה נהדרת, טעימה ומצחיקה עם אישה חזקה ויצירתית במיוחד.

ניתן לקבוע עם שרה בטלפון 0523793892, בעמוד הפייסבוק או דרך אתר "בכפר".

לימור "לימיסו"

האומנית השלישית שפגשתי בכפר סאלד היא לימור, שכמו אסתי ושרה היתה גם היא מורה, אך בשונה מהן היא צעירה ובתחילת דרכה. אחרי כמה שנים כמורה למלאכה ואומנות בחרה לימור לעזוב את מערכת החינוך ופתחה בביתה את הסטודיו שלה "לימיסו" בו היא מעצבת ותופרת תמונות בד רכות ומיוחדות. היא שואבת את השראתה מסבתה שיצירות האריגה והתפירה שלה מקשטות את ביתה, מהנופים המקיפים אותה, מהאימהות והנשיות שלה ושל הנשים במשפחתה.

באמצעות העבודה עם הבדים והתפירה לימור מצאה את הדרך לבטא את עצמה ואת עולמה הפנימי. יש לה תוכניות רבות לפיתוח העסק כגון סדנאות תפירה ביד או במכונת התפירה ובינתיים ניתן לרכוש את התמונות אצלה בסטודיו (טלפון 0502002204) או באתר שלה.

אפשרויות נוספות לטיולים ובילויים בכפר סאלד והסביבה

כפי שאמרתי, ברשימה באתר של אירוח בכפר יש למעלה מ-20 בעלי עסקים במגוון תחומים שניתן לקבוע איתם ולייצר לעצמכם חופשה מיוחדת בתפירה אישית.

אם בכל זאת בא לכם גם לצאת מהקיבוץ, המיקום שלו מאפשר גישה נוחה ומהירה אל מסלולי הטיולים והאטרקציות המוכרים של הגליל והגולן: אתר החרמון, שמורת החולה והאגמון, שמורת הטבע תל דן, נחל הבניאס, נחל עיון, שייט קייקים, "מרכז קנדה" במטולה, טיולי סוסים, ג'יפים, טרקטורונים ועוד.

על עוד טיולים ורעיונות קצת פחות מוכרים ברחבי הגליל העליון ורמת הגולן תוכלו לקרוא אצלי בעמוד רמת הגולן וגליל עליון.

תראו בפוסט טיול בגולן ובגליל העליון עוד מקומות קרובים לכפר סאלד שכדאי מאוד לבקר בהם.

בתי קפה ומסעדות בגליל העליון

עם כל הכבוד לאירוח, אומנות וטיולים, חופשת בנות לא שלמה בלי כמה ישיבות בבתי קפה..
זאת אומנם היתה חופשה קצרה אבל דגמנו בה שלושה בתי קפה ומסעדה אחת.

"פרישטיק" בבית הלל

בדרך לכפר סאלד עצרנו לארוחת בוקר בבית הקפה פרישטיק בבית הלל. מקום מאוד נחמד ונעים, בתוך גן מוצל ועם חלקת גן ירק צמודה ממנה קוטפים את הירקות למטבח וניתן גם לערוך בו סיורי קטיף עצמאיים.

בית הקפה פתוח מדי יום, כולל סופ"ש מ 8:30 בבוקר עד 16:00.
המטבח פתוח בחלק מהימים עד 14:00 ובחלקם עד השעה 15:00.
בימי חמישי, פתוח גם בערב משעה 18:30, עם תפריט ערב, קוקטיילים, יינות מקומיים ואווירה טובה. 

"מעיונה" בעמיר

בית קפה מצליח בקיבוץ עמיר. הגעתי אליו בשעות אחר הצהרים, המטבח היה סגור וניתן היה רק ליהנות מהמאפים שבוויטרינה. אנחנו הסתפקנו בקפה קר ובאווירה הנעימה והשלווה שיש למקום להציע.
ממה שממעתי וראיתי המאפים בו נחשבים מוצלחים מאוד אז אנסה להגיע שוב כשאני יותר רעבה.
הכי משמח היה לגלות שבניגוד לרוב בתי הקפה הקיבוצים והמוצלחים שנסגרים בשעות הצהרים, מעיונה פתוח מידי יום עד 20:00 בערב וזה נהדר.
בימים שישי ושבת פתוח עד השעה 15:00.
זה המקום להזכיר שלאורחי "בכפר" יש אפשרות כניסה לבריכה בקיבוץ עמיר, אז ניתן לשלב את הביקור בבריכה עם בית הקפה.

"קוקיה" - בכפר גלעדי

"קוקיה בשביל" הוא בית קפה – מעדניה נהדר בקיבוץ כפר גלעדי.

"שביל הלולים", חלק מאתרי המורשת של הקיבוץ, היה בעבר בדיוק כשמו – שביל בין הלולים של הקיבוץ. כיום זהו מתחם ובו גלריות אומנות, חנויות ובית קפה נחמד עם פינות ישיבה מוצלות.

"קוקיה בשביל" מציעה מבחר לזניות, קישים, קנלוני טבעוני, סלטים, פנקייקים, שקשוקה, מאפים שונים, קפה ומבחר קינוחים ועוגות.

ניתן לשבת בשולחנות שפזורים לאורך השביל או בסוכות הטבעיות שלצידו.

בית הקפה פתוח בימים ב’- ה’ בין השעות: 10.00-20.00, בימי שישי 09.00-15.00, ובשבת בין 10.00-16.00.

בימי ראשון המקום סגור.

מסעדת פוקצ'ה – גן הצפון

דווקא המסעדה הזאת, שכבר ביקרתי בה כמה פעמים בעבר וממש התעקשתי שנאכל בה את ארוחת הערב, למרות שלא היה פשוט כי לא היה מקום ונאלצנו להמתין זמן רב, אכזבה אותי ממש.

מעבר לעובדה שהאוכל היה לי פחות טעים במעבר, מה שביאס אותי במיוחד היה שרצינו להזמין לחברתי 2 מנות ראשונות ולי מנה עיקרית. זה מה שהתחשק לנו לאכול.

המלצרית הסבירה והתעקשה שאין שום אפשרות להוציא מנות ראשונות ועיקריות יחד. ככה הם עובדים. נקודה.

קודם מנות קרות ראשונות ורק אחר כך מנות עיקריות.

וזה לא שהמסעדה היתה ריקה ואין בה סועדים אחרים שאולי נמצאים כבר בשלב העיקריות… כפי שאמרתי לא היה מקום במסעדה והיא היתה מלאה. פשוט זה הנוהל שלהם.

לכן למרות שכבר היה מאוחר והייתי ממש רעבה, נאלצתי לחכות עד שחברתי תסיים עם המנות הראשונות שלה ורק אז קיבלתי את המנה העיקרית שלי. אז זה שהיא היתה לי פחות טעימה מבעבר זה אולי עניין שלי, אבל זה שלא מאפשרים קצת גמישות וחווית לקוח טובה זאת בעיני טעות גדולה.

לא בטוחה שאחזור ולכן גם פחות ממליצה.

טיולים נוספים בגליל ובגולן

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

רוצה לשמוע עוד?