מסלול טיול בפולין
יצאנו לטיול סתווי ברחבי פולין. בחרתי בה כיעד בעקבות הלימודים שלי לתואר שני בתיירות. את כל הסיבות והנסיבות תוכלו לקרוא בהמשך הפוסט.
זה היה טיול של 10 ימים קסומים בין ערים וטבע ברחבי פולין.
זהו טיול שמחייב רכב שכור, אז דבר ראשון הזמינו טיסה לפולין ורכב.

תחנה ראשונה: וורוצלב
התחלנו ביומיים בוורוצלב.
בחרתי לכנות אותה ה"עיר הרומנטית".
זוהי עיר יפיפייה, נעימה, שלווה, תיירותית מאוד ומסבירת פנים.
הקטע עם הגמדים מאוד מוסיף לה, נחמד לחפש אותם ולצלם אותם ועוד יותר מזה להבין מהו המסר שמעובר על ידי הגמדים והצורה האלטרנטיבית של העברתו.
התארחנו בדירה אחת השוות בטיול, מאוד מאובזרת ומפנקת וקרובה למרכז העיר.
לא היה שם סיור אלטרנטיבי או כזה שעוסק באומנות רחוב בזמן הביקור שלנו ולכן הצטרפנו לסיור כללי על העיר. הסיור היה מאוד מעניין ובסופו שאלנו את המדריך היכן אפשר למצוא את העיר האמתית, על שכונותיה ומקומות הבילוי ואומנות הרחוב. הוא הפנה אתנו לשני אזורים, בחרנו באחד מהם ולא התאכזבנו.
עוד על וורוצלב וכל מה שמצאתי בה אפשר לקרוא בפוסט וורוצלב – על גמדים, גשרים ומה שבינהם

תחנה שניה: דרום מערב פולין
מוורוצלב נסענו כארבע שעות לאזור הכפרי בדרום פולין. הזמנתי מראש דירה שנמצאת ממש סמוך לשמורת הטבע והפארק הלאומי "באביה ג'ורה" על מנת שנוכל לטייל בה.
האזורים הכפריים והטבעיים הללו נהדרים. שוב השלכת עשתה המון לנוף ולתמונות.
יצאנו ל"טרק" בשמורה, הלכנו מסלול המטפס לפסגת ההר. היה קשה אך מספק ומרשים ביותר. זהו ללא ספק מסלול למיטיבי לכת, עליות וירידות ואח"כ עוד המון צעידה כדי לחזור לאוטו אבל אחד הטובים שעשינו בחיינו.
התחנה הבאה היתה ליד הכפר זליפה. מצאתי שזהו כפר שנשותיו מציירות פרחים על קירות הבתים, החצרות, הלולים והגדרות והייתי חייבת לראות.
לנו לילה נוסף בדירה כפרית אחרת הקרובה לכפר המצויר, ולמחרת יצאנו לראות ולצלם. כל כך צבעוני ופרחוני שאי אפשר שלא להתאהב במקום.
עוד על כל מה שעשינו באזורים הללו, איפה ישנו ומה ראינו ניתן לקרוא בפוסט האזור הכפרי של דרום מערב פולין

תחנה שלישית: קראקוב
סיימנו את מכסת הטבע ונסענו לקראקוב.
בחרתי לכנות אותה ה"עיר היהודית".
קראקוב היא העיר השנייה בגודלה בפולין והיא מאוד מתויירת. הסתובבנו באזור הכיכר המרכזית, הלכנו להופעת ג'אז במועדון, בילינו כתיירים מיינסטרים, ולמחרת נסענו לרובע קז'ימייז שעניין אותי הרבה יותר.
ערכנו ברובע סיור אומנות רחוב מאוד מעניין ומפורט במסגרת סיורי ה- Free tours הנהדרים, אבל בגלל שהגענו מעט יותר מוקדם, כבר הספקנו לצלם ולהתרשם מהמון ממה שהמדריכה הראתה בסיור. עם זאת ההבנה, הרקע ומידע הרב שהיא ספקה הוסיפו המון .
רובע קז'ימייז הוא מקום קסום עם המון כבוד למסורת היהודית שהיתה בו. על אף היותו תיירותי מאוד, עדיין יש בו קסם בתולי וניתן לראות בו הרבה רחובות אותנטיים ושלל יצירות אומנות מרהיבות. ברובע נערכים פסטיבלים מסוגים שונים, כולל כאלה של ציורי קיר שמשאירים בו יצירות מופת. כמו כן מתקיים פסטיבל יהודי שמצליח מאוד בשנים האחרונות ומושך אליו תיירים רבים.
הכל מפורט בפוסט קרקוב – עתיקה וחדשנית בו זמנית

תחנה רביעית: לודז'
עזבנו את קראקוב לפנות ערב והמשכנו ליעד הבא בטיול – לודז'.
את לודז' בחרתי לכנות ה"הארד קור של פולין "
מה אגיד – בהתחלה חטפתי שוק. עליבות ודלות כזאת לא ראיתי בחיים. ידעתי שהעיר נחשבת לפסגת היצירה של אומנות הרחוב בפולין, ומאוד רציתי למצוא שם את העבודה של האומן הישראלי דדה.
בהתחלה לא מצאתי כלום.
הסתובבנו בשכונות עניות, מתפוררות, מלאות בשיכורים ואומללים שונים ומשונים, והייתי בסוג של הלם תרבותי.
הבנו שיש שם שני קניונים ומדרחוב –זהו ההיצע התיירותי הקונבנציונלי של העיר וזה פחות עניין אותנו.
בסופו של דבר, מעט מיואשת ומאוכזבת נכנסנו למסעדה יהודית. המלצרים שם רשמו לנו בשמחה כתובות מדויקות של כמה עבודות מובילות בעיר ואז התחיל המירוץ למצוא כמה שיותר מהן לפני החושך.
זה השתלם ללא ספק ובמבט לאחור זוהי העיר לראות גרפיטי ואומנות רחוב בפולין.
עיר קשה, מתפוררת ועלובה שיש בה אוצרות אמנותיים מרהיבים.
בונוס מאזור לודז' – מתחם קניות סיטונאי ואאוטלט ענקיים במחירי בדיחה. המחירים היו כל כך מצחיקים עד שגרמו לנו, כחובבי קניות וקניונים קטנים ביותר (אני) ושונאי קניות (בעלי) לחזור לשם פעמיים, לקנות, למלא מזוודה נוספת גדולה שגם אותה היה צריך לקנות, ולשלם תוספת על מזוודה בטיסה. באמת כדאי ומומלץ.
כל הסיפור שלי על לודז' מופיע בפוסט לודז' – אהבה ממבט שני .

תחנה חמישית: ורשה
תחנה אחרונה בטיול (משהו אמר מסע??) בפולין היה וורשה.
את וורשה בחרתי לכנות "העיר שיש בה הכל".
היות וזוהי עיר ענקית התמקדתי מלכתחילה באזור אחד שהבנתי שבו עיקר התחומים שמעניינים אותי – רובע פראגה.
מצאתי שם מלון שהיה פשוט מהמם, אומנותי ויצירתי, שלחלוטין תואם את רוח הרובע והיה מעולה מכל בחינה.
השתתפנו גם שם בסיור אומנות רחוב של Free tours והסתובבנו גם המון לבד. גם רובע פראגה עמוס באומנות, מגרשים וחצרות מלאים בציורים ויצירות לצד עוני, פיתוח ובניה, שלדברי המדריך בסיור, גם יוצרים תופעות נרחבות של ג'נרטיפיקציה מואצת שהורסת את הרובע.
הספקנו גם לטייל מעט במרכז העיר, באחד המדרחובים, בעיר העתיקה בשעת הערב, כולל קפה ועוגה באחד מבתי הקפה הפזורים בכיכר המרכזית.
עוד על וורשה בכלל ועל רובע פראגה בפרט נמצא בפוסט ורשה – רובע פראגה

את היום האחרון של הטיול העברנו בדרכים. נסענו מוורשה לוורוצלב כדי לחזור בטיסה הביתה.
על כל עיר וחלק בטיול יש פירוט נפרד. מוזמנים להעיף מבט.
מילות סיכום:
כאמור, פולין היוותה עבורי מעבדת תיירות בזמן אמת.
פגשתי תיירות מורשת (יהודית ופולנית), תיירות יצירתית, תיירות תרבותית, עירונית וכפרית הרבה תיירות מחוץ למסלול מוכה התיירים. ערים מפותחות יותר או פחות ואזורים מפותחים לעומת חרבים והרוסים.
ערכתי מעין "שעטנז מושגים" בין תיירות מהירה- "טיול טעימות", לבין "תיירות אטית" שמתמקדת בחיי התושבים ומנסה לראות אותם כמוקד ולאו דווקא את האתרים המעוצבים עבורנו התיירים.
ההתפתחות התיירותית הפולנית מאז כניסתה לאיחוד האירופי מעוררת התפעלות.
יש לנו הרבה מה ללמוד מהם והרבה לאן לשאוף.
למה דווקא פולין - אם מעניין אתכם קצת מאחורי הקלעים של התיירות

מה הביא אותנו לצאת למסע טיול בפולין?
כמו כל סיפור, או בכלל כל דבר בחיינו, הכל התחיל כש…
הפעם הכל התחיל כשלמדתי מסגרת התואר השני בתיירות קורס על תיירות מורשת. ניהלנו דיון בכיתה על מהי תיירות מורשת?
האם רק מה שמוגדר כמורשת על ידי "אונסקו" נחשב לאתר תיירות מורשת או למעשה כל אתר שמסמל ומהווה מורשת של מישהו יכול להיכלל בהגדרה זו?
אין לכך תשובה חד משמעית.
בעבר נטו לחשוב בצורה יותר חד ממידית מה כן ומה לא נחשב לאתר מורשת.
כיום הגישה מתבססת על כך שמורשת באה מהמילה ירושה – דבר מה העובר בירושה אל היורש, משהו שעובר מדור לדור.
יש מורשת מוחשית כגון מבנים ואנדרטאות ויש מורשת בלתי מוחשית כגון תרבות, טקסים אוכל. זוהי סוגיה שהתשובה אליה היא סובייקטיבית לחלוטין. תפקיד התיירות באתר מורשת הוא להכניס את הסיפור – הנרטיב לתוך אתר או נושא ובכך לשמרו ולהעבירו הלאה לדורות הבאים.
כשהתבקשנו לערוך מחקר על הנושא, בחרתי ברוח הדברים לחקור אתר בבודפשט, שמכיל חצר פנימית סביב בתי מגורים ובית כנסת עתיק. חבר יקר ניסה בעזרת הקהילה היהודית בעיר להפכו לאתר תיירות יהודי המכיל מלון בוטיק עם סממנים יהודים, חצר ובית כנסת. זהו אתר מרשים ביותר, (אספר עליו בהרחבה בפוסט נפרד). הפרויקט המדהים הזה עדיין לא קם. בעיות שימור ותחזוקה ובעיקר תולעים שנמצאו בקורות העץ שבגגות מעכבים את המשך התהליך. כולי תקווה שיום אחד זה ירקום עור וגידים כי זה באמת אתר מרגש ביותר.
ואיך זה קשור לפולין?
אז כידוע (או לא), לכל מחקר אקדמי יש צורך בסקירת הספרות הקיימת בתחום, והבנה מה כבר נחקר ומה המחקר הנוכחי בא להוסיף.
בחרתי מחקר מרתק של פרופסור קרקובר שעסק בפיתוח מודל עירוני מרחבי של תיירות מורשת יהודית בערים באירופה ובדקתי האם הוא מתאים גם לאתר מורשת יהודית ספציפי בתוך עיר שכבר קיימת בה תיירות מורשת יהודית ענפה.
לצורך כתיבת הרקע המחקרי חיפשתי מאמרים על פיתוח תיירות מורשת יהודית בערים אחרות באירופה בצורה שהיא מעט פחות קונבנציונלית ממוזאונים או בתי כנסת שאפשר להיכנס ולהתרשם. כך הגעתי למאמרים רבים הסוקרים את הנעשה בפולין בשנים האחרונות, בעיקר ברובע קז'ימייז בקראקוב והבנתי שמי שמחפש תיירות מעט אחרת, שונה ואלטרנטיבית יש לו הרבה מה לראות בפולין.
מאז הצטרפותה של פולין לאיחוד האירופי בשנת 2004, ועם פתיחת גבולותיה למערב במסגרת "אמנת שנגן" החל משנת 2007, נרשם גידול משמעותי במספר התיירים הפוקדים את המדינה. מגמה זו נמשכת משנה לשנה, בשנת 2013, פולין הייתה במקום ה-17 בבחינת המדינות המתויירות ביותר בעולם.
נוסיף על כל זה את מדיניות השמיים הפתוחים והמגוון העצום של שדות תעופה שניתן לטוס אליהם בפולין במחירים מצחיקים (לי עלה כ – 70 דולר כרטיס). השהות הזולה שם, והכי חשוב – שמעתי ראיתי והבנתי שיש שם סצנת אומנות רחוב מהמובילות בעולם.
למה? כי המדינה הזו עדיין מתפתחת.
רחובות שלמים עדיין נראים כמו לפני מאה שנה.
יש בה המון שכונות נידחות, מתפוררות, חצרות בתים ומגרשים נטושים – שפע מקום לאומנים להביע את עצמם על פני קירות ענק.

תיירות יצירתית – הבנה ויישום
פולין היוותה עבורי מעבדה חיה לבחינת סוגיות תיירותיות רבות איתן נפגשתי במהלך לימודי. יש שם תנופת פיתוח ונראה כי הם מיישמים הלכה למעשה הרבה מהתובנות והסוגיות שעולות בחקר התיירות החדשה, הפוסט מודרנית וכל הקשור למגמות וטרנדים בתחום זה.
כפי הנראה, יש שם מדיניות ממשלתית או עירונית שמעודדת את הנושא. פסטיבלי תרבות ואומנות רחוב מתקיימים בכמה ערים בפולין. מוזמנים אליהם יוצרים מכל העולם לצייר על הבניינים הנטושים או המתפוררים. נראה שגם בפולין הבינו שאומנות רחוב מעוררת שינוי סביבתי, מהווה אבן שואבת לתיירות ומובילה בדרכה האיטית והטבעית תהליכים של ג'נרטיפיקציה, פיתוח ושינוי.
במחקר מצאתי כי מבחינה בינלאומית, פולין עדיין נראית דרך פריזמה של התקופה הקומוניסטית.
כלומר זוהי מדינה אשר מבחינה כלכלית, טכנולוגית ותרבותית עדיין לא מאוד מפותחת. עם זאת פולין מבינה כי לאירועי ספורט, תרבות ודת יש השפעה חיובית על מספר כניסות הזרים למדינה.
בפולין הבינו כי גידול התחרותיות התיירותית של המדינה דורש מספר שיפורים ושינוים. יש לשפר לא רק את התשתית התיירותית, שהיא מגבלה בסיסית, אלא גם לייצר נקודת מבט חדשה על המורשת התרבותית. נקודת מבט המותאמת לצרכי "תיירים חדשים".
אחד הפתרונות שהוצעו התבסס על פיתוח "תיירות יצירתית" בחלל של עיר היסטורית בעלת מורשת תרבותית עשירה. וערים כאלה יש שם בשפע.

"תיירות יצירתית"
זהו מושג חדש יחסית, המתמקד בפיתוח תיירות העונה על הצרכים החדשים של התייר המודרני. היא פונה לתיירים שמעוניינים לא רק לחקור את המורשת התרבותית בדרך פסיבית, שלעתים קרובות לובשת צורה של תיירות המונית. תיירות יצירתית מציעה דרך אחרת ללמוד, לקיים אינטראקציה לחוות ולחקור את המרחב העירוני .
בשנים האחרונות התרחב הדיון על הגדרת היצירתיות לשלל צורות תרבות ומדיה. לדוגמה, ההכרה בגרפיטי כ"אמנות רחוב" מספקת אטרקציות תיירותיות חדשות במספר ערים ואמנים כגון Banksy הפכו פופולריים ברחבי העולם.
חוקרים שעוסקים תחום זיהו שלוש צורות ספציפיות של פיתוח יצירתי הקשורים לתיירות בערים: מקומות יצירתיים, אירועים יצירתיים ותיירות יצירתית.
למרות שמפתה להתייחס אליהן כאל קטגוריות נפרדות, קיים שילוב הולך וגדל ביניהם. לעתים קרובות השכונות שמושכות אנשים 'יצירתיים' הן דווקא אזורי העיר המזוהים עם "סכנה בטוחה" כגון שכונות "אותנטיות" שהופכות אטרקטיביות למעמד היצירתי.
אמנות ציבורית תורמת למוניטין של מקומות כ"מקומות יצירתיים".
נמצא כי "אמנות ציבורית לא חוקית, מרדנית או קריטית מובהקת, דוגמת אמנות גרפיטי ברחוב, פועלת כמושכת משקיעים ולא כהודפת אותם" .
הערכה מחדש של אמנות הגרפיטי והרחוב מלבה את הרעיון של שבירת מוסכמות, היות ובתוך העבירה טמונים כבר הזרעים של "חדשנות" ו "יצירתיות", מונחי מפתח בשיח בנושא העיר היצירתית.
כנראה שפולין קראו גם את המחקרים האלה, ואף הגדילו וישמו חלקים רבים מהתובנות העולות בהם.

אז אחרי שהבנתי שפולין עשויה להיות בדיוק מה שאני אוהבת ומחפשת, ואחרי שמצאתי כרטיסי טיסה זולים, יצאנו, אני ובעלי ל"טיול טעימות" (במובן הלא קולינרי) של 10 ימים בפולין.
ההבדל בין "טיול טעימות" לבין "תיירות איטית".
כולנו מכירים וזוכרים את הדרך שבה טיילנו בעבר ב"חוץ לארץ" – שלוש מדינות בשמונה ימים, או שמא שמונה מדינות בשלושה ימים… היו קונספט מנצח. כל המרבה הרי זה משובח, עד שכבר יצאנו מהארץ…
אבל היום הדברים השתנו. קל יותר וזול יותר לטייל בעולם וצורת הטיול הזו, שבה דוגמים מעט מהמון מקומות כבר שייכת ברובה לדור הקודם, לסגנון תיירותי שלאט לאט הולך ונעלם.
היום ישנה נטייה הולכת וגוברת לעבר מה שמכונה "תיירות איטית".
הקונספט של תיירות איטית הוא השינוי בפוקוס מכמות ונפח חוויות לעבר (בדרך כלל) פחות חוויות.
זוהי צורה של תיירות שמכבדת תרבויות מקומיות, היסטוריה, סביבה וערכים חברתיים תוך עירוב וגיוון חברתי: תיירים עם תיירים אחרים ועם הקהילות המארחות.
היא מאופיינת בהנאה של הגילוי, הלמידה והשיתוף.
"האטה" זו של קצב החופשה, מספקת הזדמנויות לתקשר ולהתחבר עם אנשים ומקומות ברמה עמוקה יותר. סגנון זה מאפשר חקירה מפורטת יותר של הסביבה התרבותית שבה מטיילים ותוצאותיו נחשבות מתגמלות יותר בחוויה בלתי נשכחת עבור המשתתפים.
הכל טוב ויפה, אבל מה קורה כשכן רוצים להספיק המון? שקשה עד כדי בלתי אפשרי לוותר על שום דבר????
מתפשרים!
מתמקדים שמה שהכי חשוב לנו ומבינים שזה לחלוטין בא על חשבון איכות ועומק.
אז זה מה שעשיתי בטיול הזה.
השתדלתי ככל האפשר להתמקד ולדגום מכל מקום את מה שהכי מעניין אותי, תוך ויתור מודע על האפשרות להעמיק, לחקור ולהרגיש עד הסוף את המקום אליו הגעתי.
לכל סגנון טיול יש יתרונות וחסרונות. הפעם בחרתי בסגנון הזה, שדומה יותר למה שהיה נהוג בעבר. מקווה לחזור לכל אחד מהמקומות שדגמתי הפעם לצורך טיול איטי עם כל הנובע מצורה זו של תיירות.

טיול בפולין הנהדרת
למרות הוויתורים וההתפשרויות, הטיול בפולין היה הצלחה מסחררת מכל הבחינות.
זוהי מדינה יפיפייה, מעניינת, מתפתחת, ידידותית לתייר ומאוד נעימה לטיול. נוסיף על זה שהטיול התקיים באוקטובר, שיא השלכת כך שקיבלנו עשרה ימים קסומים.
שילבנו ארבע ערים מרכזיות בטיול וכן יומיים וחצי באזורים הכפריים של דרום פולין כולל יום שלם של טיול בשמורת הטבע "באביה ג'ורה" .
כאמור, לא הספקנו להעמיק מאוד ולחרוש כל עיר לאורכה ולרוחבה כמו שאנחנו אוהבים בדרך כלל. עם זאת דגמנו המון מקומות. התמקדנו מראש באזורים שיותר רלוונטיים למה שאנחנו אוהבים ומחפשים – תיירות אחרת, שאינה מתמקדת באתרי החובה של כל עיר אלא דווקא, ואולי בעיקר, באלה שמחוץ להם.
היו לנו הרבה נסיעות והמון הליכה ברגל.
כן, זה היה טיול מאוד אינטנסיבי אבל ללא ספק חוויה נהדרת.

חפשו עכשיו טיסה לפולין
והזמינו רכב
מילת סיכום נוספת:
בעלי, שממש לא התלהב מהיעד, ואפילו קצת עשה לי טובה שבא איתי בהתחלה, שינה לגמרי את דעתו.
מצאנו מדינה נהדרת, מעניינת ומגוונת מאוד, עם המון אפשרויות של טיול מחוץ לאזורים התיירותיים.
ערים עם יצירות אומנות רחוב מהמרהיבות שפגשנו.
פולין נוחה לתייר (ולנהג) ובהחלט יעד תיירותי מוצלח.



עוד פוסטים על פולין:
אם גם אתם התאהבתם ברעיון של טיול בפולין, או רוצים לקרוא על עוד כמה אתרים במדינה המרתקת הזאת, מוזמנים לקרוא גם את הפוסטים הללו:
גלית קידר, בבלוג שלה "שעמום הוא בחירה" כתבה על "טיול בקטנה – זמושץ – פולין – Zamość"
סהר, בבלוג שלה YOLO, כתבה על "48 שעות מחוז לובלין"
לינינה אפק, מהבלוג "אפקים מטיילים" יש שלל פוסטים על פולין.
גם להוד בן בנימין, מהבלוג "הוד, נקודה." יש כמה פוסטים על טיוליו בפולין.
זיוה רענן, בבלוג שלה "שמתי לב" היתה בפולין, באזור גדנסק, וכתבה על כך כמה פוסטים שניתן לקרוא פה.
למיכל בן ארי מנור, מהבלוג "רואה עולם" יש כמה פוסטים על פולין, ניתן לראות אותם כאן.
ואחרונה חביבה כרגע, נופר רונן מהבלוג "מטיילת מחוץ לקופסא" גם כתבה על היעד הזה פה.
בטוחה שיש עוד המון. כל אחד ונקודת מבטו, דעתו ורשמיו. מרתק לראות עולמות בעיניים של אחרים.
עינת, היה לי מעניין לקרוא את הסיכום שלך שיש בו נקודת מבט מעניינת על פולין והתייחסות להיבטים של תיירות באופן כללי. למרות כל הנאמר לא פשוט לצאת מן המירוץ. גם אני מוצאת את עצמי מתמרנת בין הרצון לראות הרבה לבין הרצון האחר להרגיש יותר ולשהות זמן רב במקום אחד. עדיין, למרות שינויי הזמן, לא קל לשכנע אנשים להאט קצב ולא קל לעשות זאת בעצמנו. פה ושם זה מצליח לי 🙂
אני חושבת שכי טוב זה לנסות לשלב, או פעם ככה ופעם ככה. לכל דבר יש מחיר והחוכמה היא לנסות להיות מרוצים ומסופקים ממה שבחרנו, על אף המחיר. הפוסט הזה והטיול עורר בי צורך להעמיק בנושא התיירות האיטית מהפן המחקרי ופוסט על זה יעלה בקרוב גם
התמונות של השלכת מרהיבות. אהבתי את הביטוי תיירות איטית, בהחלט נראה לי שזה מה שקורה היום. העולם נעשה קרוב ויש פחות הרגשה של להספיק כמה שיותר.
תודה ויקי. איזה כייף שהעולם נהיה זמין יותר.
גוזרת ושומרת
זוית מיוחדת ומעניינת למדינה הזו
תודה עדי
אין ספק שעשית לי חשק לטייל בפולין! אני מתה על גרפיטי!
תודה יעלי. פולין זאת אחת המדינות עם סצנת הגרפיטי הכי לוהטת עכשיו.מומלץ מאוד